ZIJIN MINING: POSLUJEMO U SKLADU SA POZITIVNIM ZAKONODAVSTVOM SRBIJE

Povodom protesta meštana Slatine oglasila se kompanija Serbia Zijin Mining saopštenjem u kojem se navodi da ova kompanija posluje potpunosti u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Republike Srbije kao i prihvaćenim međunarodnim standardima koji se primenjuju u procesu pribavljanja zemljišta neophodnog za izgradnju rudarske infrastrukture. U nastavku teksta vam prenosimo u celosti saopštenje kompanije Serbia Zijin Mining:

„Zijin Mining posluje u potpunosti u skladu sa pozitvnim zakonodavstvom Republike Srbije kao i prihvaćenim međunarodnim standardima koji se primenjuju u procesu pribavljanja zemljišta neophodnog za izgradnju rudarske infrastrukture. Tokom ovog procesa kontinuirano ulažemo dodatne napore u primenifer i transparentnogpristupa svim vlasnicima zemljišta pod uticajem Projekta.

Naime, počev od 2016. godine, Serbia Zijin Mining doo Bor (raniji naziv Rakita Exploration doo Bor), aktivno otkupljuje zemljište u ovom području za potrebe izgradnje budućeg rudnika. Za ponude koje se dostavljaju vlasnicima za otkup putem neposredne pogodbe, Zijin Mining je bezizuzetno angažovao sudske veštake za procenu realne tržišne vrednosti zemljišta i na to dodavao određene bonuse.

Na vrednost zemljišta koju procene sudski veštaci Zijin Mining dodaje bonus od 100% vrednosti zemljišta,  kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli, a za građevinske objekte isplaćujemo zamensku vrednost objekta (umesto da platimo realnu tržišnu cenu često oronulih i zapuštenih objekata sklonih rušenju, mi nudimo iznos koji bi pokrio troškove izgradnje tog objekta na drugoj lokaciji, u istoj kvadraturi od potpuno novog materijala, što je daleko povoljnije po vlasnika nepokretnosti). Tako se formira kupoprodajna cena koja se pismenim putem dostavlja vlasniku katastarske parcele. Proceni na terenu od strane sudskog veštaka prisustvuju i sami vlasnici zemljišta.  Do sada smo na dobrovoljnoj bazi otkupili više od 1400 ha zemljišta, od preko 600 vlasnika, te smatramo da ove cifre svedoče o ostvarenoj saradnji i zadovoljstvu meštana oko postignute cene.

Svaki vlasnik zemljišta od kojeg smo kupili zemljište za potrebe rudarske infrastrukture dobijao je punu pravnu, finansijsku, poresku i drugu podršku tokom čitavog postupka kupovine zemljišta. Sve troškove vezane za zaključenje ugovora snosi kompanija – nalaz i mišljenje proceniteljske kuće, porez na prenos apsolutnih prava, naknada Javnog beležnika, takse RGZ i dr.. Srbija Zijin Mining pruža dodatnu podršku onima kojima je tako nešto potrebno čak i nakon završetka procesa otkupa zemljišta, jer naša kompanija nastoji da ostane u najboljim mogućim odnosima sa lokalnim zajednicama, uz podatak da 96% naših zaposlenih dolazi iz lokalne zajednice (naročito Brestovca, Metovnice i Slatine) i čiji poslovni doprinos je visoko cenjen.

Moramo istaći da je Zijin Mining na dobrovoljnoj bazi od meštanaotkupio oko 98,5% potrebnog zemljišta za potrebe izgradnje rudnika i rudničke infrastrukture. S druge strane, neslaganja sa nekoliko vlasnika u pogledu cena koje bi trebalo primeniti u postupku otkupa zemljišta dovela su do utvrđivanja javnog interesa i pokretanja postupaka eksproprijacije čim su se za to ispunili svi zakonski uslovi.

Proces eksproprijacije zemljišta je proces regulisan zakonom i koji se odvija pred organima lokalne samouprave i nadležnim sudovima za teritoriju na kojoj se nalaze eksproprisane nepokretnosti. Želimo da istaknemo da se pred borskim Osnovnim sudom vodi mali broj vanparničnih postupaka u kojima će se odrediti visina naknade koju će kompanija kao korisnik eksproprijacije biti u obavezi da isplati prethodnim vlasnicima. Po konačnom okončanju vanparničnog postupka, kompanija će bez izuzetaka poštovati odluke Suda i bez odlaganja isplatiti presuđene iznose.

Kao što je ranije rečeno, Zijin Mining u potpunosti poštuje i primenjuje zakone Republike Srbije, te i razumemo i poštujemo pravo 10 nezadovoljnih vlasnika zemljišta na protest i iskazivanje različitog mišljenja, ali smatramo da samo diskusijom i fer i transparentnim odnosom možemo prevazići sve probleme.

Uprkos jučerašnjim dešavanjima Zijin Mining je otvoren za dalju saradnju sa svim državnim organima i predstavnicima lokalnih zajednica, uključujući i nezadovoljne meštane, uz nadu da ćemo doći do obostrano zadovoljavajućeg rešenja.

U međuvremenu ćemo nastaviti proces daljeg zapošljavanja lokalnog stanovništva i program donacija lokalnim zajednicama i Gradu Boru. Takođe ćemo nastaviti sa našom pomoći u izgradnji javne infrastrukture, izgradnji vodovoda u Metovnici, rekonstrukciji i dogradnji škole u Brestovcu, izgradnji i sanaciji lokalnih puteva u Slatini i drugim pratećim aktivnostima kojim ćemo dodatno učvrstiti veze sa našim dobrim prijateljima i komšijama sa jednim jasnim ciljem–da učinimo Bor i Srbiju boljim mestom za život.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *