ZIJIN: NIJEDNOM RUKOVODIOCU NIJE DOZVOLJENO DA SE NECIVILIZOVANO PONAŠA

Povodom incidenta koji se dogodio 23.avgusta kada je kineski državljanin direktor TIR-a Lan Shicong prišao inženjeru Nenadu Jankuciću, koji je trenutno vršilac dužnosti Upravnika Topionice,  i bez ikakvog razloga ga šutnuo nogom u butinu, Kompanija Serbia Zijin Copper osnovala je jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta, koja se sastoji od predstavnika Kabineta za nadzor i reviziju, Sektora za ljudske resurse, Kabineta generalnog direktora i Sektora za pravne poslove i započela je istraživanje ovog necivilizovanog ponašanja.

-Kompanija je 26. avgusta u popodnevnim časovima primila dopis u kome su SO “Nezavisnost” i SO topionice prijavili necivilizovano ponašanje odredjenog kineskog rukovodioca prema zaposlenom u svojoj nadležnosti. Nakon prijema dopisa, Kompanija je veliku pažnju pridala ovom pitanju, odmah je osnovala jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta, koja se sastoji od predstavnika Kabineta za nadzor i reviziju, Sektora za ljudske resurse, Kabineta generalnog direktora i Sektora za pravne poslove i započela je istraživanje ovog necivilizovanog ponašanja. Dana 27. avgusta, pre podne u 8.00 časova, jedinstvena Komisija za istraživanje incidenta je sazvala hitan sastanak sa sindikatima i ocem oštećenog zaposlenog, tokom kog se umešani kineski rukovodilac iskreno izvinio porodici oštećenog zaposlenog zbog necivilizovanog ponašanja u toku rada, izvinjenje je prihvaćeno. Kompanija SZC naglašava da nijednom rukovodiocu nije dozvoljeno da se necivilizovano ponaša i bez poštovanja ophodi prema zaposlenima. Kompanija predlaže da se pojača kulturološka razmena i da svi zaposleni, bez obzira da li se radi o kineskim ili srpskim zaposlenima, moraju u toku rada da poštuju druge, da budu ravnopravni sa drugima, da gaje prijateljske odnose i da saradjuju sa ostalim zaposlenima. Zahteva se od kineskih zaposlenih da na adekvatan način sprovode aktivnosti na jačanju kulturološke razmene i da savesno uče sprske običaje i navike-navodi se u saopštenju kompanije.

Direktor Lan je uputio pismo izvinjenja inženjeru Nenadu Jankuciću. U nastavku teksta vam prenosimo u celosti tekst izvinjenja:

Pismo o javnom izvinjenju

Poštovani gospodine Nenade Jankuciću:

Molim Vas da mi dozvolite da Vam uputim najiskrenije izvinjenje u vezi sa necivilizovanim ponašanjem na terenu u toku rada dana 23.08, i da iskažem osećaj krivice i griže savesti što sam Vama i Vašoj porodici naneo bol.

Zbog svojih ličnih razloga, ne razumem dovoljno dobro kulturološke navike u Srbiji, i istovremeno nisam bio dovoljno strog prema sebi, te sam svoje loše navike preneo i na posao, čime sam svojim ponašanjem iskazao nepoštovanje prema Vama, i ozbiljno uticao na Vas i članove Vaše porodice. Izuzetno mi znači naš bratski odnos, stoga Vam se posebno izvinjavam i nadam se da ćete imati razumevanja, dok ću ja revnosno preispitati  svoje ponašanje i naučiti lekciju, da više razumem srpske običaje i navike, učinim svoje ponašanje boljim i da se što više prilagodim ovdašnjoj kulturi.

One comment on “ZIJIN: NIJEDNOM RUKOVODIOCU NIJE DOZVOLJENO DA SE NECIVILIZOVANO PONAŠA

  1. Marta kaže:

    A u Kini je običaj da se šutiraju zaposleni? Naš zakon je od radnika napravio roba. Kako nas doživljavaju stranci, tako se i ponašaju. Da ga je Jankucić sastavio sa zemljom, možda bi i stekli neko poštovanje. Ovako,.., biće toga još

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *