DECA I ŠKOLE NA PRVOM MESTU

Sve ređe  i sve kasnije stupanje u brak, sve više samo tročlanih porodica, zapretili su i Srbiji i Knjaževcu, koji je od 2011. izgubio nekoliko hiljada stanovnika. Takva situacija bila je u lokalnoj vlasti znak za uzbunu. Uvedene su mere koje će podržati porodice i stimulisati rađanje dece. Svaka nezaposlena majka za treće dete dobija po 480.000 dinara na 24 jednakih mesečnih rata. Za prvorođeno i drugorođeno dete opština daje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, a za trećerođeno jednokratnu pomoć od 100.000 dinara plus 480.000 u mesečnim ratama.

U cilju poboljšanja nataliteta, svi knjaževački osnovci dobijaju besplatnu užinu, kao i besplatne udžbenike za svako treće, četvrto i peto dete u prodici. U školu, sa besplatnim knjigama, idu i učenici iz socijalno ugroženih porodica. Uvedeno je subvencionisanje računa za komunalne usluge, a iz Budžetskog fonda za povećenje nataliteta finansiraju se troškovi lečenja steriliteta, troškove vantelesne oplodnje, razne druge medicinske intervencije koje nisu pokrivene iz Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja. U decembru 2019. svim tim merama pridružila se i odluka o stipendiranju učenika i studenata, koju su usvojili odbonici opštinske skupštine.

 

GODINA BROJ ROĐENIH BEBA U KNJAŽEVAČKOM PORODILIŠTU
2015 163
2016 181
2017 144
2018 138
   

 

Vrlo često prvi kada su u pitanju ideje i inovativni projekti, Knjaževac je još jednom na kraju godine, iznenadio srpsku javnost pokretanjem inicijative da svim građanima koji žele da se nastane u gradu na Timoku, ponude besplatan smeštaj.

-U toku je popis objekata koji su u državnom vlasništvu. Po završetku tog posla kuće i stanovi će biti renovirani i ponuđeni, besplatno, na korišćenje svim građanima Srbije. Mi želimo da povećamo broj stanovnika. U svakom selu u kome bi došao da živi jedan bračni par, to bi, možda, značilo još nekoliko dece u tom selu, to bi značilo i opstanak tih naših sela- kaže Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

U lokalnoj samoupravi imaju običaj da kažu da su deca važnija od svakog metra ugrađenog asfalta. Zbog toga, kad god se rangiraju prioriteti vezani za pravljenje budžeta, deca i škole su uvek na prvom mestu. Ovde se veruje da će i nova inicijativa, svojevrsna pozivnica onima koji će odabrati Knjaževac za mesto života, dobra osnova za budući razvoj, tim pre što opština, uz podršku države i investitora, počinje intnenzivniji privredni ravoj, ali i snažno podržava poljoprivrednu proizvodnju.

Projekat „Natalitet-alarm za budućnost Knjaževca“ sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *