(FOTO) SINDIKATI KOMPANIJE SERBIA ZIJIN COPPER NAJAVILI PROTESTE

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (13)

Nezadovoljni odredbama novog Pravilnika o radu koji je kompanija Serbia Zijin Copper (SZC) donela 15.decembra ove godine, sindikati ove kompanije su najavili da će zaposleni krenuti sa protestima u utorak 27.decembra , sa početkom u 15 sati ispred generalne direkcije SZC, kao i da neće biti obustave rada. predstavnici sindikata ističu da se novim aktom umanjuju prava zaposlenih u skoro svim oblastima koje je predvideo predhodni pravilnik i za njih je neprihvatljiva odluka da cena rada ostane 177 dinara gde se kao zamena nudi uvećanje zarade za 5000 dinara bez objašnjenja o načinu isplate zarade kao i da se zarada umesto dva puta mesečno isplaćuje jednokratno.

-Novim pravilnikom je predviđeno ukidanje nadoknade invalidima rada do proseka svog radnog mesta i mogućnost proglašenja istih za tehnološki višak, brisanje odredbi oko isplate solidarne pomoći zaposlenima u slučaju smrti članova porodice i penzionisanih radnika kompanije, brisanje mogućnsoti usklađivanja rasta zarada, menjanje uslova za rad sindikata, neobračunavanje obustava (adminsitrativnih zabrana i sindikalnih pozajmica), što je za nas neprihvatljivo-kazao je Žarko Radulović, predsednik sindikata topionice bakra.

On je naglasio da je uslov za nastavak pregovora stavljanje van snage novog pravilnika o radu.

-Tokom prošlogodišnjih pregovora dogovor koji je postignut sa predstavnicima Ziđina, ministarstva rudarstva, ministarstvom za rad i ministarstvom privrede se odnosio na to da niko nema mogućnost niti prava da jednostrano izmeni bilo koju odredbu u pravilniku koji je tada potpisan. Sada ne poštujući ni sindikate,  radnike kao ni Vladu Srbije, kompanija je jednostrano donela odluku i promenila pravilnik smatrajući da su zarade u Boru  velike.  Ovde nije reč o povećanju zarada, već o usaglašavanju i poslodavcu moramo objasniti da treba da ispoštuje dogovor koji je uspostavljen pre godinu i po dana- kazao je Zoran Marković, predsednik Saveza sindikata metalaca Srbije.

Časlav Gavrić,  predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ je kazao da je poslodavac jednostrano doneo akt ne uvažavajući  zahteve sindikata.

– Pokušaji   da poslovodstvo na bilo koji način umanji prava zaposlenih traju već tri godine. Punu podršku dajemo i rudarima u „Resavici“. Samo branimo pravo na dostojanstven rad i zaradu. Tražimo da se u rešavanje ovog problema uključe i resorna minsitarstva i premijerka.  Velikog saučesnika kineski poslodavciu imaju u srpskim kinezima koji ih loše savetuju-rekao je Gavrić.

Sindikalni predstavnici su naglasili da su o odluci poslodavca obavestili predsednika Republike Srbije, Vladu Srbije, kao i ambasadorku Narodne Republike Kine. Sindikati navode da u slučaju da se ne nađe rešenje, biće prinuđeni da primene sve mere sindikalne borbe.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *