SERBIA ZIJIN COPPER: NEMA SMANJENJA ZARADA

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (12)

Predstavnici kompanije Serbia Zijin Copper izjavili su, povodom donošenja novog Pravilnika o radu od 15. decembra ove godine, da on najviše pogoduje radnicima na prvoj liniji proizvodnje. Oni su podsetili da kompanija od septembra obavlja pregovore sa sindikatima.

– Glavne razlike u odnosu na  ranije važeći kolektivni ugovor se odnose na način obračuna povećanja zarada i suština je da nema smanjenja zarada. Prema ranijem rešenju  zarade su sepovećavale tako što su pratile povećanje procentualno minimalne cene rada po odluci socio ekonomskog saveta a sada je taj način obračuna drugačiji i on najviše pogoduje radnicima u direktnoj proizvodnji-kazala je Mirjana Popadić, rukovodilac Sektora za ljudske resurse kompanije Serbia Zijin Copper.

Ona je naglasila da su prema ranijem rešenju zaposleni koji su imali veće plate dobijali veće povećanje  a zaposleni sa manjim zaradama su imali manje povećanje.

-Sada po ovom rešenju koje je pravičnije svi zaposleni imaju pravo na linerano povećanje zarade što najviše pogoduje radnicima na prvoj liniji proizvodnje Topli obrok se isplaćuje na isti način, a to je 17 odsto prosečne zarade na nivou Republije Srbije mesečno, kao i regres u iznosu od 11 000 dinara mesečno. U ovoj godini regres smo isplaćivali u iznosu od 10 050 dinara a sledeće godine povećavamo regres za oko 1000 dinara. Što se tiče odredbi o isplati naknade za prekovremeni rad, kao i rad na državni praznik,  subotom i nedeljom, smenski rad, obračun je isti.  Naša kompanija ove odredbe isplaćuje  po većoj osnovici nego što je to predviđeno Zakonom o radu. Nema promena ni kod jubilarnih nagrada i drugih davanja koja pripadaju zaposlenima, a , takođe, 99 odsto prava sindikalnih radnika je ostalo isto -kazala je Mirjana Popadić.

Ona je naglasila da će sa sindikatima biti nastavljeni pregovori oko zaključenja novog Kolektivnog ugovora.

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *