OŠTRELJANI TRAŽE ODGOVORE

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (11)

Na poslednjem sastanku Radne grupe za opstanak sela Oštrelj koji je nedavno održan u tom selu, meštani su razmatrali pitanje preseljenja sela, za šta tvrde da imaju jako malo informacija.

– Nemamo nikakvih informacija oko preseljenja sela i to je bila glavna tema na našem zboru. Videli smo da je u Službenom glasniku Republike Srbije objavljena Odluka o izradi Strateške procene uticaja prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika “Čukaru peki” u gradu Boru-donje ležište na životnu sredinu ali ništa više o tome ne znamo. Usvojen je jedan prostorni plan prošle godine, a ovo je nešto novo. Detalje ne znamo, nismo videli nikakav nacrt ni izveštaj-kaže Đorđe Anđelić, predsednik Radne grupe za opstanak sela Oštrelj.

On ističe da meštani sukcesivno prosleđuju pitanja svim relevantnim državnim institucijama ali da odgovore ne dobijaju. Brine ih život u stalnoj neizvesnosti a problema ima jer su nedovoljno informisani o daljim planovima oko rudarskih aktivnosti .

– Situacija u selu je opšta neizvesnost. Ne znamo našu sudbinu, ono što nas očekuje u budućnosti. Želimo da dobijemo odgovore šta će se desiti sa nama,  mora da se nađe neko naše mesto pod suncem. Treba uraditi dugoročno rešenje za opstanak sela Oštrelj, da se napravi ponuda ako je potrebno i za preseljenje.  Sa proširenjem rudarske proizvodnje ugrožavaju se i prirodni limiti a voda je jedno od njih. Jednostavno, tražimo pažnju države za naše probleme sa kojima se suočavamo. Rudnik je na ovim prostorima otvoren odavno, ali se obraćala pažnja na žive ljude. Uporno pokušavamo da načnemo temu oko preseljenja sela, kolektivnog ili individualnog ali za sada, odgovora nema, kao ni ponude-dodaje naš sagovornik.

Po rečima Anđelića meštani su se do sada o svim problemima obraćali: ministarstvima rudarstva i energetike, ekologije, građevinarstva, vodoprivrede, kao i Ministarstvu za brigu o selu i nadležnim republičkim inspekcijama, ali su jako malo odgovora dobili na pitanja koja ih muče oko situacije u selu vezane  za sve planove rudarenja. Anđelić ističe da će meštani nastaviti borbu da ih neko uopšte čuje jer pitanja i prijave nadležnima ostaju bez odgovora.

Selo Oštrelj se nalazi sedam kilometra istočno od Bora i ima oko 197 domaćinstava.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *