NA DNEVNOM REDU BUDŽET ZA 2022.

U pripremi za poslednje ovogodišnje zasedanje lokalnog parlamenta koje je zakazano za ponedeljak, 20.decembar, Opštinsko veće Majdanpek usvojilo je na sednici koja je održana u ponedeljak Nacrt odluke o budžetu opštine za narednu godinu.  Prethodno, održana je Javna rasprava o predlogu najvažnijeg godišnjeg dokumenta za ovu opštinu.

Budžet Opštine Majdanpek za 2022. godinu, predviđa tekuće prihode od 1,21 milijarde dinara. U njihovoj strukturi najveće je učešće naknade za korišćenje mineralnih sirovina odakle će stići trećina, odnosno, više od 409 miliona dinara, od transfera sa drugih nivoa vlasti još 270 miliona, od poreza na zarade  343miliona dinara. Tekući rashodi su planirani u ukupnom iznosu od 923 miliona dinara, od čega za subvencije 246,6 miliona dinara, za socijalne pomoći 112,7 miliona, a planirani su i kapitalni izdaci u iznosu od 219 miliona dinara.

-Planirano je smanjenje subvencija javnim preduzećima, ali i povećanje plata zaposlenih za sedam odsto. Uvećana su izdvajanja za oblast socijalne i dečje zaštite, kao i sredstva namenjena sufinansiranju medija navela je, pored ostalog, Gordana Nikolić, iz Odeljenja za budžet i finansije, u obrazlaženju na Javnoj raspravi, a potom i na sednici Veća.

-Budžet opštine Majdanpek je jedan od najrealnijih sa ostvarenjem od preko 90 i izgledima da to bude i 97 odsto. I za narednu godinu sačinjen je na realnim osnovama, a zahvaljujući boljem poslovanju javnih preduzeća smanjene su subvencije-  dodao je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek i pored ostalog obrazložio predviđene investicije za obaveze preuzete u ovoj i planirane u 2022.godini, počev od plansko urbanističke dokumentacije, rekonstrukcije ulica i puteva na teritoriji opštine, prekogranične saradnje, rekonstrukcije osnovnih škola, čak 18 dečijih igrališta na teritoriji opštine Majdanpek. Takođe, u budžetu su planirana sredstva za ustanove kulture, po jednu ustanovu turizma i predškolskog obrazovanja, šest ustanova osnovnog obrazovanja, dve srednjeg, pet javnih preduzeća, jednu ustanovu socijalne zaštite i 13 mesnih zajednica,

Pored odluke o budžetu, pred članovima Opštinskog veća našao se i Kadrovski plan Opštine, izveštaji o poslovanju javnih preduzeća u trećem kvartalu, raspodela podsticaja u poljoprivredi, programi u oblasti sporta, ekonomska cena boravka dece u vrtiću, zatim, Plan upisa majdanpečke gimnazije i niz drugih odluka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *