NASTAVAK ČELIČNE SARADNJE SRBIJE I KINE

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i zamenik gradonačelnika kineskog grada Longjan u okrugu Šanghang, provincija Fuđijan, Đen Hongkun, potpisali su danas Pismo o namerama o uspostavljanju prijateljskih odnosa između dva grada, u prisustvu delegacije Ziđin Majning Grupe, koja je svoju rudarsku delatnost i započela u gradu Longjan, gde je pre trideset godina, 1993. godine, otvorila svoj prvi rudnik bakra i zlata Ziđinšan.

Na ceremoniji potpisivanja pisma o namerama, čelnici oba grada su istakli veliki značaj Ziđina i rada obeju rudarskih kompanija u Boru, ali i mogućnosti koje je Ziđin otvorio dolaskom u Srbiju i nastavio razvojem partnerskih odnosa sa državom Srbijom i lokalnim zajednicama.

„Radujemo se saradnji s gradom Longjanom i deljenju najboljih praksi koje će doprineti razvoju obe strane. Danas Bor ima prijatelje i na istoku i na zapadu, severu i jugu. Inicijativa o bratimljenju između dva grada pokrenuta je još 2019. godine, a ovim smo  ozvaničili smo nastavak saradnje između dva grada. Zajedno ćemo graditi istoriju dobrih odnosa ali i razvijati rudarstvo na ovim prostorima. Kompanija Ziđin danas je jedna od važnih strateških partnera Republike Srbije ali i grada Bora, koja je u poslednjih pet godina pokazala vrlo visok nivo društvene odgovornosti, da brine o ljudima, ekologiji, ali i o zaposlenima koji rade u kompaniji“, rekao je Milikić.

Oba gradonačelnika su istakla mogućnosti buduće saradnje pre svega u oblasti rudarstva zbog velikog potencijala oba grada u ovoj privrednoj grani, ali i u oblasti turizma, sporta, kulture, obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine, stočarstva, kao i svim drugim oblastima gde postoje mogućnosti i zajednički interesi dva grada.

„Drago mi je što se srećemo u vašem lepom gradu i zahvaljujem se na najlepšim rečima o srpsko-kineskom čeličnom prijateljstvu, koje će nakon povezivanja Bora i Longjana biti još jače. Saradnju ćemo u budućnosti razvijati u oblasti industruje, infrastrukture, nauke i tehnološkog razvoja, ali i kulturološke razmene. U Kini postoji izreka da je sreća kada vam prijatelji dolaze u kuću, tako da očekujemo da nam uskoro uzvratite posetu“, rekao je Đen Hongkun.

Čelni ljudi Bora i Longjana razmenili su simbolične poklone u znak sreće i harmoničnih odnosa, ali i da bi sačuvali čelično prijateljstvo između Kine i Srbije, koje će se nastaviti bratimljenjem Bora i Longjana.

Posle ceremonije potpisivanja pisma o namerama, kojoj su prisustvovali i izvršni potpredsednik i direktor Ziđin Majning Grupe Lin Hongfu, potpredsednik Ziđin Majning Grupe Vang Čun i predstavnici obe Ziđinove kompanije u Boru, delegacija grada Longjan u pratnji predstavnika Ziđina posetila je rudnik Srbija Ziđin Kopera u Velikom Krivelju i dispečerski centar Srbija Ziđin Majninga. Obe delegacije iskoristile su ovu priliku da ojačaju izuzetno dobru saradnju koju Ziđin gradi ne samo u Kini, već i van njenih granica, širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *