NOVOM INVESTICIJOM SRBIJA ZIĐIN MAJNINGA REŠEN DUGOGODIŠNJI PROBLEM VODOSNABDEVANJA U SUVAJI

Novoizgrađena vodovodna mreža i rekonstruisana pumpna stanica u borskom naselju Suvaja, danas su zvanično puštene u rad. Ovaj značajan projekat, koji rešava višedecenijske probleme stanovnika ovog dela grada, realizovan je zajedničkim snagama Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod“, gradske uprave, a u potpunosti finansijski podržan značajnim ulaganjem kompanije Srbija Ziđin Majning.

Puštanju u rad nove vodovodne mreže, pored predstavnika grada Bora i kompanije Srbija Ziđin Majning, prisustvovali su i brojni građani koji su se zahvalili kompaniji na rešavanju ovog ozbiljnog problema sa kojim se suočavaju dugi niz godina.

„Za nas koji smo ovde trajno naseljeni loš pritisak, česte nestašice vode tokom leta su stvarno predstavljale ozbiljan problem. Znate kad nemate vodu ne možete da funkcionišete. Na sreću sada je ovaj problem rešen i zaista smo srećni zbog toga“, rekli su Branka i Stanojlo Stojadinović, meštani naselja Suvaja.

Njihove reči potvrdio je i komšija Petar Dikanović, koji je istakao da je veoma zahvalan što je kompanija prepoznala potrebe stanovnika i rešila problem u vodosnabdevanju sa kojima se kako on kaže meštani ovog dela grada suočavaju već 30 godina.

Prema rečima Gana Jonganga, zamenika generalnog direktora kompanije Srbija Zijin Mining, nakon devet meseci napornog rada Javno komunalnog preduzeća Vodovod i nadležnih službi gradske uprave, projekat obnove i izgradnje vodovoda, pod nazivom „Zdrava voda za piće“ uspešno je okončan, a sistem vodosnabdevanja uspešno završen.

„Ovaj projekat, sa ukupnom samostalnom investicijom od više od 1,5 miliona evra kompanije Srbija Ziđin Majning, obuhvata proširenje i rekonstrukciju 7,3 kilometra vodovodne mreže, rekonstrukciju pumpne stanice za vodu i dogradnju i rekonstrukciju elektroenergetskog sistema. Izgradnja je počela u martu ove godine, a sistem vodosnabdevanja je uspešno završen u novembru ove godine. Ovo je izuzetno važan i značajan projekat, jer će se nakon priključenja vodovodnog sistema, u potpunosti rešiti problemi vodosnabdevanja za više od 130 domaćinstava, dugotrajni nestanci vode zbog nestabilnog pritiska, nestašice vode i otežano vodosnabdevanje tokom leta, kao i istorijski problem nemogućnosti pojedinih domaćinstava da se priključe na vodovodni sistem zbog razuđenosti terena. Ovo je još jedan projekat od životnog značaja i svojevrstan je nastavak projekta izgradnje vodovodne mreže u borskom selu Metovnica, započetog 2021. godine, čiju realizaciju je naša kompanija takođe podržala. Na ovaj način nastavljamo dobru praksu primene koncepta „razvijanja rudarstva za dobrobit zajednice“, a takođe to predstavlja i posvećenost naše kompanije da poboljša sveukupne uslove života u gradu, kao i izgradnju infrastrukture u čije je unapređenje, od početka rada 2019. godine do sada, uložila 12 miliona evra”, rekao je Gan Jongang, zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Zijin Mining.

On je istakao da će kompanija ostati posvećena društveno odgovornom radu, pridržavanjem koncepta „Zajedničkog razvoja preduzeća i društvene zajednice“,  nastaviti da ulaže i obezbeđuje investicije u skladu sa potrebama meštana, da neguje saradnju sa gradom Borom,  kontinuirano unapređuje infrastrukturu kako bi omogućila bolji život svih stanovnika i na taj način nastaviti da gradi “Lepu društvenu zajednicu”, težeći srećnom, zdravom i lepom Boru.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je uspešnom saradnjom i realizacijom važnog projekta za stanovnike tri borska naselja rešen još jedan ozbiljan problem.

“Ovim projektom se rešava višedecenijski problem, a oko 350 naših sugrađana dobiće kvalitetniju vodu za piće. Prethodnih godina imali smo problem sa vodosnabdevanjem u Suvaji, Maleziji, delu Metovnice i kroz ovaj projekat obezbedićemo konstantan pritisak i kvalitetno vodosnabdevanje. Vrednost projekta je milion i po evra i zaista je zadovoljstvo da ovako veliki projekti koji pokazuju visok nivo društvene odgovornosti kompanija koje ovde posluju, rešavaju ovakve probleme”, rekao je Aleksandar Milikić gradonačelnik Bora, koji je pohvalio napore Ziđinovih kompanija da unaprede kvalitet života u svim oblastima, ali i istakao veliki značaj zelenog rudarstva kao novog načina rada rudarskih kompanija.

„Obe Ziđinove kompanije pomažu i mnogo rade na tome da se podigne kvalitet života u svim oblastima, ali to je na neki način i njihova obaveza, jer ovde posluju i ovde obavljaju rudarsku delatnost. Pored toga što pomažu kroz društvene aktivnosti, jedna od njihovih velikih pomoći je i razvoj rudarenja. Danas je nov način rudarstva, zeleno rudarstvo zaista mnogo drugačije nego što smo navikli  prethodnih godina i decenija. Danas je Bor ponos Srbije kako i na koji način se upravlja celim rudarskim sistemom, kako se upravlja jedinicom lokalne samouprave. Mi ćemo nastaviti da čvršće i odgovornije sarađujemo sa kompanijom Zijin, tražiti od njih da sve standarde koje su i do sada zadovoljavali, poštuju i u daljem radu. Siguran sam da će ovakvi partnerski odnosi koje smo imali i kroz ovaj projekat nastaviti da postoje. I novi vodovodi i nova putna infrastruktura i sve ono što je u interesu svih nas, pre svega građana Bora, ali i interesa grada i kompanije. Sve mora biti javno transparentno realizovano na korist svih strana“, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *