TVRĐAVE NA DUNAVU

Kladovski Centar za kulturu bio je domaćin učesnicima pete stručne Konferencije  „Očuvanje nematerijalnog i prirodnog nasleđa Dunava“ koja je održana u okviru sedmog Kazan kulta. U radu konferencije učestvovali su  eminentni stručnjaci iz te oblasti iz Srbije i  inostranstva, a na temu “Baštinski turizam – značenje, mane, vrline, saveti“ govorio je  profesor  dr Tomislav Šola iz Zagreba.

-Turizmu je profit svrha, a bojim se – sve više i opsesija. Ipak, održivi turizam pazi na svoje resurse. Zato pomaže i hrabri baštinu, podupire i lokalne tradicije baš kakve jesu, a ne sebi prilagođene – zna da i biljke rastu ipak po svojoj genetici, a ne kako bismo mi željeli. Da bi baština ostala netaknuta, mora se očuvati status životne prakse ili stvaralačkog kolektivnog javnog sjećanja koje nije komercijalno. Pohlepa za novcem može uništiti kulturno nasleđe -kazao je profesor Šola.

Na letnjoj pozornici kod Doma kulture  održana je i  promocija knjige grupe autora „Tvrđave na Dunavu“, kao i  projekcija tv filma  „Putevi rimskih imperatora – U klisuri legionara“  u produkciji RTS-a. Knjiga Tvrđave na Dunavu predstavlja i donosi fotografije sedam čudesnih građevina, manje ili više poznatih javnosti.

-Knjiga “Tvrđave na Dunavu” proizašla je iz potrebe da se širokom krugu čitalaca predstave tvrđave koje su građene na obalama Dunava u Srbiji, a od kojih su sačuvani značajniji ostaci. Ove tvrđave su među najvažnijim u Srbiji i govore o istoriji ovih prostora, ratnim dejstvima, nekadašnjem životu, navikama, načinu gradnje, razvoju vojne
arhitekture. Iako se tvrđave često pominju u domaćoj istoriografiji i popularnim publikacijama, o njima je detaljnije retko pisano. Podaci o njima su često protivurečni, a mnogi delovi tvrđava su i dalje nepoznanica. Tvrđava u Baču, kao i Petrovaradinska dela su ugarske arhitekture, fetislamska turske, kao delom i Ramska, dok se Golubačka
i Smederevska tvrđava smatraju delima srpskog srednjovekovnog vojnog graditeljstva. Beogradska tvrđava je deo srpske, ugarske i turske fortifikacione arhitekture,naglašeno je na promociji knjige “Tvrđave na Dunavu”- naglasio je Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik kulturnog programa RTS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *