FOND ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDI

U Knjaževcu je nedavno  održana konferencija pod nazivom “Poljoprivreda kao biznis i efikasna javno-privatna razvojna partnerstva”. U saradnji sa opštinom Knjaževac, skup je organizovala Agencija za razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga VEEDA iz Vranja, u okviru programa “Razvoj privatnog sektora u Južnoj Srbiji”.

Projekat se realizuje uz podršku Švajcarske agencije za saradnju i razvoj, pa je na početku konferencije prisutne pozdravila Izabel Perih, direktor SDC kancelarije u Srbiji. Cilj projekta je stvaranje mogućnosti za bolja radna mesta i za dodatne zarade najsiromašnijih slojeva stanovništva.

– Ideja projekta je da se naše lokalne samouprave maksimalno animiraju i uključe u pomoć poljoprivrednicima i to u smislu omogućavanja pristupa novim materijalima, sadnicama, repromaterijalu i mehanizaciji. Ovde smo u lokalnoj samoupravi i knjaževačkoj Agenciji za razvoj pronašli zaista prave partnere za realizaciju projekta – izjavio je Goran Kostić iz Agencije VEEDA, vođa PSD tima.

Formiranje kreditnog rivolving fonda iz koga će se poljoprivrednicima odobravati beskamatne pozajmice, koje bi se kasnije vraćale kroz robu, još jedan je, i to veoma značajan, instrument podrške poljoprivrednicima na ovom području, istakao je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

– U saradnji sa SDC-om, stavićemo na raspolaganje poljoprivrednicima ukupno 15 miliona dinara. Naša je želja da se ovaj fond u narednim godinama dodatno dopunjuje sredstvima iz opštinskog budžeta. Sve to ima za cilj da se omogući poljoprivrednicima da se svojom delatnošću bave na jedan bolji, profitabilniji način. Time bismo postigli da se poljoprivreda ne doživljava kao nužno zlo ili dodatna delatnost, već kao osnovno zanimanje i mlađih i starijih Knjaževčana –  rekao je Milan Đokić.

Opštinu Knjaževac je za saradnju sa Agencijom VEEDA i SDC-om preporučila ne samo dobra volja da se ta saradnja ostvari, već i značajni rezultati postignuti u podršci razvoju poljoprivrede na ovom području.

– Opština je izdvojila 7,5 miliona dinara, a partneri na projektu još toliko. Ta sredstva biće prvenstveno namenjena za nabavku mehanizacije i očekujem da će relativno brzo biti stavljena na raspolaganje korisnicima. Ovo je projekat koji će trajati više godina, s obzirom da će se fond obnavljati tako što će poljoprivrednici odobrene pozajmice vraćati na pet godina i to u robi – kaže Dragan Milutinović, direktor Agencije za razvoj opštine Knjaževac.

O svojim iskustvima u saradnji sa Agencijom VEEDA i SDC-om na konferenciji je govorio i Vladimir Bojović, direktor Eko agrara iz Čajetine, gde se takođe realizuje deo ovog projekta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *