BERBA KONOPLJE U DEBELICI

konopljaNa imanju porodice Nikolić u selu Debelici kod Knjaževca počela je berba konoplje, za naše prilike neobične poljoprivredne kulture.

Jedina parcela pod konopljom južnije od Beograda nalazi se u Debelici na imanju porodice Nikolić. Nakon što je pribavio sve neophodne dozvole, Miljan Nikolić je prvi put ove godine zasadio ovu kulturu na oglednoj parceli od nešto više od jednog hektara.

Nikolić kaže da je tradicija gajenja konoplje postojala u prošlosti i da su je naši preci  gajili   stotinama godina pre nas i od ove „darežljive“ biljke pravili platna, papir, kanap, pa čak i kuće. Međutim, danas je na poljima, osim simboličnih par desetina hektara, nema, iako agronomi često podsećaju da Srbija ima povoljne klimatske uslove i kvalitetno zemljište za proizvodnju industrijske konoplje.

Ova biljka je povoljna i za zemljište jer čisti od korova, a primena proizvoda od konoplje je velika. Još uvek je problem plasman proizvoda, međutim situacija se polako popravlja i pojavljuju se prerađivači, uglavnom iz inostranstva, sa ponudama za otkup. Da bi neko gajio konoplju potrebno da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i da pribavi sve neophodne dozvole. Za sva pitanja i pomoć oko dozvola najbolje je obratiti se Udruženju proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta “Konoplja”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *