MILOVANOVIĆ: PRIORITET NOVA RADNA MESTA

slika-desno-gore-prepisi-nadnaslov-i-naslov-sa-druge-strane-str-2_0035U narednom periodu više ćemo raditi na privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta. U saradnji sa savetima mesnih zajednica, radićemo na poboljšanju putne infrastrukture i reševanju prioritetnih problema u opštini Negotin. Pojačaćemo i tim koji radi na projektima kako bi u skorijoj budućnosti uspešno realizovali veće programe u korist svih građana, izjavio je u intervjuu za nedeljnik “Timočke” Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

Predsednik ste opštine Negotin od maja 2014 godine. Šta je sve urađeno u proteklom periodu?

– Moj prvi radni dan posle konstitutivne sednice Skupštine opštine je počeo vanrednom situacijom.  Samim tim je najviše truda  posvećeno  otklanjanju posledica poplava i uspeli smo da sopstvenim snagama  rešimo sve probleme. U gradu je za dve godine u  infrastrukturu uloženo blizu 340 miliona dinara. Uz pomoć države, koja je sufinansirala radove sa 11 miliona dinara, potpuno je rekonstruisana ulica „Stojanka Radosavljević“, za šta je ukupno izdvojeno 23 miliona dinara a radovi su nastavljeni i ove godine na obnovi ulice „Stefanija Mihajlović“ što je koštalo oko 60 miliona dinara. Nakon  poplava,  uočeni su i problemi sa kanalizacionom mrežom. Najurgentnije je bilo kod banke Intesa,  gde je i rekonstruisan odvod atmosfreskih voda  sa 3,7 miliona dinara. Ove godine se radi i na rekonstrukciji kanala na Radujevačkom putu a i naselju „Borska“je rekonstruisan kanal. U naselju „Borska“ započeti su i radovi na sređivanju igrališta.   . Oko 256 miliona dinara je uloženo do sada u sela : rekonstrukciju domova kulture, putne infrastrukture, atarskih puteva, igraonica za decu, škola.    Preko 33 miliona dinara smo uložili u obnovu škola, za kulturu se ukupno svake  godine izdvaja blizu 70 miliona dinara, a za sport preko 35 miliona dinara. Najvažnije je  da redovno isplaćujemo sve obaveze, a poslove  radimo u saradnji sa savetima mesnih zajednica.

Kako ste zadovoljni realizacijom opštinskog budžeta?

-Budžet za ovu godinu koncipiran je na 1,2 milijarde dinara. Ostvaren je suficit u budžetu koji se kreće između 80 i 120 miliona dinara.  Insistirao sam na većem ulaganju u putnu infrastrukturu, pa je ove godine odvojeno ukupno 140 miliona dinara.  Javne nabavke su sprovedene  i radovi su u punom jeku.  Građani  su prepoznali našu odgovornost jer sve poslove na vreme realizujemo, tako da je  u više mesnih zajednica ponovo zaživela  akcija „Dinar na dinar“.  U više MZ je sakupljeno oko 20 miliona dinara u okviru ove akcije, i meštani se sve češće javljaju sa željom da u saradnji sa lokalnom samoupravom učestvuju u sufinansiranju radova. Akcija „Dinar na dinar“ nije ništa novo, međutim ranije nije bilo većeg interesovanja građana jer se za neke poslove čekalo duži vremenski period.  Uveli smo i veću kontrolu kod izvođenja radova zbog problema na koje smo nailazili.

Sa kakvim problemima ste se suočili?

– Bilo je problema oko probijanja rokova, količine radova, propusta u projektnoj dokumentaciji, grešaka i nesavesnosti i kod izvođača i nadzornih organa. Promene se tiču  zakonskih odredbi koje nisu bile do sada u potpunosti definisane ugovorima. Sada su   prava i obaveze učesnika, postupci u mogućim spornim situacijama  temeljno definisani ugovorima sa izvođačima i ugovorima sa nadzornim organima,  a time je odgovornost jasno definisana ugovorima. Takođe radimo na modelu ugovora sa projektantima kako bi nametnuli što odgovorniju izradu projektne dokumentacije.  Javlja se problem i nedovoljnog broja stručnog kadra koji će ispratiti ovaj posao u svim domenima.

Koliko je dijaspora zainteresovana za saradnju sa Negotinom?

– Veliko je interesovanje, i zahvaljujući savremenim tehnologijama ljudi iz dijaspore pomno prate  sva dešavanja u opštini Negotin. Nezadovoljni su stanjem puteva a važna im je i vodovodna mreža, i tu su  spremni da ulože novac. Važno je da imaju poverenje u lokalnu samoupravu kako bi rešili da investiraju u svoj rodni kraj i na tome ubrzano radimo. NTS Food ,sa kapitalom iz inostranstva je zakupio državno zemljište na površini od 11 hektara prema Kobišnici i profesionalno su pristupili radovima na plantaži jabuka, što je primer dobro organizovanog i sprovedenog posla. Trenutno je poljoprivreda na prvom mestu za investiranje, jer imamo dosta neiskorišćenog plodnog zemljišta. Odvajamo blizu 37 miliona dinara  za agrarni budžet i imamo blizu 7000 hektara u državnoj svojini koje dajemo u zakup potencijalnim investitorima. Plan je da u narednom periodu uradimo uzorkovanje tog zemljišta i da zainteresovanim zakupcima, damo tačne podatke o kvalitetu, i uputimo ih na to koje kulture uspevaju na tim područjima, jer ima interesovanja za poljoprivrednu proizvodnju. Osim toga, tu je i sistem navodnjavanja. Imamo tri prostora za realizaciju vetro parka, i potencijalnog investitora, međutim to treba u narednom periodu u dogovoru sa Republikom realizovati. Važan nam je i razvoj turizma, radićemo na obnovi infrastrukture kako bi se na pravi način iskoristili  turistički potencijali opštine Negotin.

Poznato je da imate dobar projektni tim. Na čemu se radilo i koji su planovi u budućnosti?

– Tako je. Do sada smo  preko Razvojne austrijske agencije ADA završili obnovu zgrade pčelara, čije je udruženje  peto po razvijenosti u Srbiji. Sa GIZ-om i Ministarstvom poljoprivrede smo u Radujevcu realizovali projekat komasacije zemljišta na 2511 hektara.  Zahvaljujući tome što smo učestvovali na projektu proširenja poreskih obveznika, odnosno popisivanju  građana koji nisu prijavili svoju imovinu, dobili smo nagradu od Švajcarske razvojne agencije u iznosu od 250 000 evra, i taj novac upotrebili  za zamenu, postojećih svetiljki LED rasvetom.  Učestvujemo u projektima prekogranične saradnje sa Rumunijom i Bugarskom. Vrednost projekata se kreće od 200 do 400 hiljada evra. Pokrenuo sam inicijativu i za kupovinu zgrade Doma vojske i u saradnji sa Ministarstvom pravosuđa rešićemo dugogodišnji problem sa smeštajem sudova i tužilaštva, a radimo na tome i da negotinskoj policiji obezbedimo adekvatniji smeštaj.

Šta su prioriteti ?

– Na prvom mestu su investicije i otvaranje novih radnih mesta. Naš najveći investitor Eleksir je ove godine  uložio 10 miliona evra u postrojenja, otvorena su nova radna mesta i želimo da taj investicioni zamah u narednom periodu bude jači. Nudimo subvencije,  geografski položaj je pogodan zbog Dunava i granice sa Rumunijom i Bugarskom, a mi ćemo nastaviti radove na poboljšanju infrastrukture kako bi se što veći broj potencijalnih investitora odlučio da započne biznis u Negotinu.  Veoma važna je politička stabilnost,  kontinuitet vlasti koja ima strategiju u dužem vremenskom periodu, jer nestabilna politička situacija i često menjanje zakona do sada su kočili investitore za ozbiljnija ulaganja u Srbiji.

Kako ste zadovoljni radom Opštinske uprave?

– Nisam u potpunosti bio zadovoljan radom Opštinske uprave i bilo je potrebno uložiti napor da se stvari pokrenu na  bolje. Obim poslova i učesnici u procesu su se sada uhodali u radu, i treba sistem održavati da bi se postigli željeni rezultati. Do sada sam promenio  tri načelnika Opštinske uprave jer sam neprestano radio na poboljšanju rada  i spreman sam da povučem poteze koji su neophodni da bi došlo do  poboljšanja. Bilo je i drugih kadrovskih promena i uz svakodnevnu kontrolu rada, rezultati su uspešniji. Neophodno je dovesti rad Opštinske uprave i institucija do tog nivoa da bi se obim obraćanja predsedniku opštine za intervenciju  znatno smanjio .

Kakva je  saradnja sa ostalim gradovima u okruženju i ima li tu mesta za realizaciju ozbiljnijih regionalnih projekata?

Jovan Milovanovic u 11 minuta

Uploaded by NEDELJNIK TIMOČKE on 2016-10-11.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *