USVOJEN GODIŠNJI PROGRAM ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Sednica SOU Knjaževcu je održana 12. sednica Skupštine opštine, na kojoj su odbornici  usvojili Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kao i Program uređenja, otuđenja, davanja u zakup i pribavljanja građevinskog zemljišta. Na sednici se govorilo i o aktivnostima na izgradnji infrastrukture na Staroj planini.

Za Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta saglasnost Ministarstva poljoprivrede opština Knjaževac dobila je prva u zemlji, rekao je pomoćnik predsednika Marko Stojanović.

– Saglasnost je dobijena 31. marta, što je veoma bitno da bismo mogli da koristimo sredstva iz Uprave za zemljište, koja se tiču atarskih puteva, vodosnabdevanja, navodnjavanja. Radili smo prvi put sa novim softverom i jedina smo opština koja je dobila saglasnost na taj program. Rezultat je preko 50 hiljada parcela koje idu na licitaciju u opštini Knjaževac. Licitacija je planirana za mesec jun – kazao je Stojanović.

Čestitajući timu koji je u rekordnom roku završio ovaj važan posao, Dalibor Stanojević odbornik koalicije ”Za Knjaževac zajedno” imao je i nekoliko sugestija.

– Ovo je jedan vid preporuke opštinskom rukovodstvu da se uđe u rešavanje funkcionalnih komasacija. Komasacija je u desetak katastarskih pšština urađena osamdesetih godina, a papirološki se vodi totalno drugačije. Većina zemljišta koje se vodi kao poljoprivredno, na terenu to nije. Takođe, treba raditi i na kontroli plodnosti zemljišta – kazao je Stanojević.

Na sednici je usvojen i Program otuđenja, davanja u zakup i pribavljanja građevinskog zemljišta, koji je, poštujući zakonske odredbe, uradilo Javno preduzeće za razvoj, urbanizam i izgradnju.

– Prema Odluci o građevinskom zemljištu naša obaveza je da imamo ovakav dokument. On sadrži svo zemljište kojim opština raspolaže. Mi smo predložili da se određeno zemljište daje u zakup, određeno ponudi na prodaju kako bi se stavilo u funkciju privredi. Na nekom zemljištu moguća je individualna gradnja – kazao je direktor Mladen Radosavljević.

Lokalni parlament jednoglasno je usvojio i odluku o izradi Plana generalne regulacije sela Crni vrh i zaseoka Gravaljosa, kao prvi korak ka urbanističkom uređenju ovog naselja. Predsednik opštine Milan Đokić iskoristio je priliku da odbornike obavesti i o drugim aktivnostima na Staroj planini.

– Nastavljamo sa intenzivnim aktivnostima na Staroj planini. Od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobili smo 40 miliona dinara za nastavak radova na infrastrukturnom opremanju Jabučkog ravništa. Od Ministarstva privrede smo dobili 12 miliona dinara za izradu generalnog projekta puta Mirkovci – Jabučko ravnište. Nadam se da ćemo ove godine rekonstruisati deonice saobraćajnica od Knjaževca prema Kalni, a intenzivno pokušavamo da obezbedimo sredstva za narednu godinu za izgradnju još jedne deonice puta od Kalne ka Svrljigu –  istakao je Đokić.

Na sednici su usvojeni rebalans programa Javnog preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju, kao i izmene programa subvencionisanja ovog preduzeća. Prihvaćen je program rada Crvenog krsta i doneta odluka o angažovanju revizora za eksternu reviziju konslidovanog završnog računa opštine za 2016. godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *