Otvoren IT centar u Boru

DSC_0012Uz romoć  Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i podrške kompanije Rakita, IT zajednica u Boru dobila je zajednički prostor za rad (coworking) namenjen IT preduzetnicima i frilenserima (freelance) iz Bora i okoline koji žele da razvijaju svoje proizvode i usluge uz romoć informaciono-komunikacionih tehnologija. Četiri borske organizacije: WebDan, BITNO, Bor030 i Obrazovno kreativni centar, napravili su IT Centar koji se nalazi u prostorijama OŠ „Branko Radičević” u ul. Nikole Pašića bb u Boru.

Svojevremeno je Bor bio grad sa najviše blogera po glavi stanovnika, a i danas su mnogi od njih aktivni i žive od blogovanja. Osim foruma i blogova, IT zajednica iz Bora organizovala je nekoliko konferencija od kojih su najpoznatiji  BlogOpen 2008, a u poslednjih pet godina organizuju WebDan konferenciju. Ova ekipa redovni je učesnik skoro svih konferencija u regionu, često na konferencije idu u karavanu i prepoznatljivi su na svim skupovima. ltekako su angažovani na edukaciji o razvoju interneta u poslovne i edukativne svrhe pa su kroz nekoliko projekata obišli skoro sve ruralne sredine u cilju proširivanja znanja. Čest je slučaj da sve promocije i organizacije svoje kampanje krenu baš iz Bora jer je broj posetilaca zagarantovan.

„ U poslednje vreme runo je internet stručnjaka iz Bora koji rade u IT kompanijama, freelancer-a koji rade od kuće, IT preduzetnika koji pokreću svoje poslove na internetu. Sada su se stekli uslovi da Bor dobije svoj prostor za rad u kojem će oni imati mogućnost da razvijaju svoje proizvode i usluge uz romoć informaciono-komunikacionih tehnologija u IT Centru “, izjavio je Zoran Milojević, direktor Obrazovno kreativnog centra.

„ Očekujem da novi IT centar u Boru pruži priliku IT preduzetnicima i frilenserima iz ovog grada i okoline, da dodatno razvijaju ideje, znanja i sposobnosti, kroz programe edukacije, sastanke, razmenu ideja i informacija i zajednicžčki rad. Ovo je jedan od deset projekata IKT zajednica koje doprinose umrežavanju građana i privrednih subjekata na lokalnom nivou, koji je ove godine podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovi projekti treba da doprinesu i povećanju kompetencija građana u oblasti IKT industrije i tehnološkog preduzetništva, u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti IKT-a, kao i da doprinesu razvoju lokalnih zajednica, prevazilaženju digitalnog i socijalno- ekonomskog jaza i jačanju IT potencijala, naročito mladih ljudi. “, izjavila je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je zbog vanrednih obaveza otkazala svoje prisustvo svečanom otvaranju.

„Kompanija Rakita je podržala realizaciju projekta „IT preduzetništvo ” jer smo prepoznali veliki potencijal i šansu da lokalnoj zajednici pomognemo u otvaranju novih radnih mesta. Veoma smo ponosni na partnerstvo sa Obrazovno- kreativnim centrom jer težimo istom cilju, a to je osnaživanje građana kroz edukaciju i usavršavanje. Najbolji način da se doprinese široj zajednici je upravo investiranje u projekte koji su strateški, dugoročni i samoodrživi i koji mogu da doprinesu umanjenju stope nezaposlenosti u opštini Bor “, izjavio je Dejan Koželj, generalni direktor kompanije Rakita iz Bora.

https://www.youtube.com/watch?v=M74tQuJE_0Q&feature=youtu.be

Paralelno sa ovim projektom IT zajednica realizuje i projekat edukacije iz oblasti IT preduzetništva u saradnji sa kompanijom Rakita u kojem je 120 građana iz Bora i okoline pohađalo obuke, uz mentorstvo predavača, iz sledećih oblasti:

  • Web programiranje (php, html)
  • IT marketing u turizmu
  • Grafički dizajn
  • Administracija i knjigovodstvo u IT kompanijama
  • Pravo u IT kompanijama

Uskoro se započeti i realizacija tzv. Preduzetničkih IT obuka (strategije nastupa, vođenje projekta). Očekujemo da IT centar u Boru bude ,,dom’’ u kome će ovi mladi stručnjaci raditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *