OCENJIVANJE JAKIH PIĆA U KNJAŽEVCU

RakijeUdruženje proizvođača vina i rakija “VIR” organizovalo je u restoranu “JB” ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića proizvođača iz cele Srbije.

Proizvođači iz cele Srbije na ocenjivanje su poslali uzorke dobrih jakih alkoholnih pića ocenio je predsednik komisije Radiša Nikolić. Iako je Knjaževac dugo važio za grad vina, sve više postaje prepoznatljiv kao varoš rakija, među kojima se izdvajaju travarice.

 – Sve više Knjaževac postaje grad rakija. Vidi se to po registrovanim proizvođačima. Ima dosta travarica. Možda je to uticaj ”Džervina”,koji je sa kantarionom napravio prodor, a tu je i Stara planina – dosta travarica je na bazi trava upravo da Stare planine – ističe Nikolić.

Prvo ocenjivanje održano je pre 15 godina. S obzirom da se broj prijavljenih proizvođača povećava iz godine u godinu, u Udruženju ”VIR” odlučili su da proveru kvaliteta vina i rakija razdvoje, kaže Jovan Isakov:

”Ovakvim ocnjivanjem želimo da podignemo kvalitet jakih pića, a što je najvažnije – želimo da budemo aktivni partneri Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije i da što veći broj proizvođača uvedemo u legalne tokove. Ubeđen sam da su jaka pića najveći brend Srbije.”

Knjaževac ima značajnu poljoprivrednu proizvodnju, na čijem kvalitetu mora stalno da radi, smatra predsednik SO Miodrag Ivković:

”Sva ta proizvodnja, da bi imala puni značaj i ekonomsku isplativost, mora da se bazira na kvalitetu. Upravo organizacija proizvođača vina i rakija utiče da taj kvalitet dođe do izražaja i da se u punom smislu vrednuje.”

Na ocenjivanje je stiglo preko 40 uzoraka šljivovica, travarica, voćnih i posebnih rakija, ne samo od proizvođača iz knjaževačkog kraja, već i iz Vojvodine, zapadne, centralne i južne Srbije.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *