OD STATISTIKE DO STATISTIKE

Borski okrug: ”Naša mladost-tuđa radost” (4)

”26,9% ispitanih smatra da je trenutno najveći problem mladih u Srbiji nezaposlenost i ekonomska situacija, dok je 15,2% onih koji najvećim problemom smatraju korupciju i kriminal. Manjak mogućnosti za mlade u mestu u kom žive kao glavni problem je prepoznalo 12,3%, a postojeći obrazovni sistem i kvalitet nastave je najveći problem za 11,2% mladih. Nedostatak kulturnih i sportskih dešvanja i mali uticaj mladih na dešavanja u njihovom okruženju kao problem prepoznaje 8,9% i 8,7% mladih. Nedovoljnu bezbednost navodi 8,2% a nedovoljnu informisanost 7,9% mladih. Poredeći rezultate kroz tri istraživačka talasa ne primećuju se karakteristična odstupanja.”

”18% mladih je u braku, pre svega devojke, i stanovnici Zapadne Srbije i Šumadije, dok broj mladih koji su u braku raste sa godinama starosti. Prema mišljenju 70% ispitanika, sadašnji uslovi života ne omogućavaju zasnivanje porodice i ovaj stav zastupljeniji je kod stanovnika iz regiona Beograd i Južna i Zapadna Srbija, dok sa porastom godina starosti raste broj mladih koji dele ovaj stav. Poredeći rezultate sa rezultatima iz 2015. godine primećuje se da je u ovom istraživačkom talasu nešto veći broj mladih koji su u braku, ali i da se povećao broj mladih koji smatraju da im sadašnji uslovi života ne omogućavaju zasnivanje porodice.”

”Većina mladih nije se osamostalila od roditelja (59,1%). Petina mladih izjašnjava se da su se stambeno i finansijski osamostalili, dok je 12,6% ispitanika samostalno finansijski, a 8% stambeno. Mladići su u većem procentu finansijski osamostaljeni u odnosu na devojke, dok veći broj devojaka navodi i stambenu i finansijsku samostalnost. Procenat mladih koji se osamostaljuje od roditelja raste sa godinama starosti. Kroz tri istraživačka talasa primećuje se blagi trend porasta broja mladih koji su se osamostalili i stambeno i finansijski, kao i mladih koji su stambenoosamostaljeni.”

”Poduzorak ispitanika koji su se osamostalili od roditelja dalje je ispitan vezano za period života u kome su se osamostalili. Osamostaljivanje se najčešće dešava u periodu između 20 i 24 godine.”

”Vodeća prepreka osamostaljivanju mladih jesu finansijski razlozi i nepostojanje želje za odvajanjem od roditelja. Finansijske razloge u većoj meri navode stariji od 20 godina. Od roditelja u većoj meri ne žele da se odvoje mlađi ispitanici.”

Izvor:www.ninamedia.rs:”Istraživanje položaja i potreba mladih u Republici Srbiji”, 2. decembar 2016. godine.

Projektni tim nedeljnika „Timočke”

Projekat “Naša mladost- tuđa radost (Borski okrug)” sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja – “Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *