VULIN : VOJSKA SRBIJE UZ SVOJ NAROD

KLADOVO-Početkom avgusta Opština Kladovo bila je područje na kome je registrovan najveći broj požara u Srbiji. Na više lokacija na gotovo 1.000 hektara, goreli su trava, makija, obronci šuma, ali i polja suncokreta. Posle velike borbe sa vatrenom stihijiom 42 vatrogasca sa sedam vatrogasnih i 4 terenska vozila,  uz angažovanje pripadnike 98. vazduhoplovne brigade iz Niša  požari su stavljeni pod kontrolu.

U to se uverio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon izviđanja terena i razgovora sa Draganom Novakovićem zamenikom predsednika opštine Kladovo i  pukovnikom Vladanom Plemićem iz Sektora za vanredne situacije . Tokom intervencija na gašenju požara u  pripadnici Sektora za vanredne situacije i Vojske Srbiji bili su jedan tim na istom zadatku.Vulin je istakao da će Vojska Srbije uvek biti tu kada je potrebno i biti tamo gde je najteže.

– Srbija uvek može da računa na svoju vojsku.posade su kao i uvek bile požrtvovane, nesebične, hrabre, stručne i Srbija ima na koga da se osloni i u trenucima kada je teško.Želim da zahvalim i ljudima iz Sektora za vanredne situacije na ogromnoj požrtvovanosti i da kažem da sam veoma ponosan na pripadnike Vojske Srbije na njihovoj stručnosti, na njihovoj upornosti i vrednoći i uostalom mi smo uvek tu za građane Srbije – naglasio je ministar Vulin. Zbog migracije stanovništva  Istočna Srbije postaje rizično područje kada je reč o požarima jer je većina naselja sve praznija , a to se manifestuje i u posebnim  situacijama Ministar je rekao da kao društvo moramo da razmišljamo o tome da će se ovakve situacije ponavljati, kao i da znamo da se i klima promenila i da upravo zbog toga moramo bolje da se organizujemo.

– Lokalna samouprava i građani moraju da znaju da je vreme da ponovo uspostavljamo sisteme koji su nas nekada krasili po organizovanosti i uređenosti i da je vreme da se svako od nas uključi i u proces obuke i u proces organizacije kako bismo bili spremni za ovakva dešavanja -dodao je Vulin. Od početka godine u opštini Kladovo je registrovano 260 požara na otvorenom prostoru, materijalna šteta je velika, iskustva potvrđuju da su najčešći uzroci požara na otvorenom prostoru nemar i nepažnja, jer ratari nekontrolisano spaljuju korov, biljne ostatke i drugi otpad.Zato su nadležni meštanima ponovo uputili apel da se suzdrže od loženja vatre na otvorenom prostoru.

– Ovo što nam se dešava nije slučajno i za sve nas  je  velika opomena i zato se  svi moramo uključiti  u rešavanje problema.Uz velike napore pripadnika sektora za vanredne situacije i Vojske Srbije spašeni su brojni objekti i zato želim da im se zahvalim na požrtvovanju. Kao jednu od mera preventivnog delovanja Opštinsko veće raspisalo je i nagradu u iznosu od 100.000 dinara licima koja prijave počinioce požara- istakao Dragan Novaković zamenik predsednika opštine Kladovo. Pripadnici Vojske Srbije iz sastava 98. vazduhoplovne brigade iz Niša su helikopterom HT-40, koristeći protivpožarno vedro, izbacili deset vodenih bombi sa više od 20.000 litara vode. – Značajan doprinos u gašenju požara dalo je lokalno stanovništvo, ali i zaposleni u javnim preduzećima, čija nam je mehanizacija stalno bila na usluzi- naglasio je pukovnik Vlada Plemić zamenik načelnika u Sektoru za vanredne situacije.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *