DANI BRESTOVAČKE BANJE 2017.

Manifestacija “Dani Brestovačke banje 2017” održaće se u subotu, 19. avgusta, na prostoru kulturno-istorijskog jezgra, ovog od davnina poznatog lečilišnog i izletničkog mesta.

Ova, 2017.  jedna je od onih godina kada se obeležava i slavi godišnjica vredna pažnje – 180 godina je od podizanja Konaka knjaza Miloša Obrenovića, koji je sagrađen  1837. godine i predstavnja reprezentativnu građevinu srpske građanske arhitekture prve polovine 19. veka.Istorijski izvori kažu da  posle oslobođenja, ukidanja turskog spahijskog sistema 1833. godine i priključenja ovih teritorija matici zemlji, Miloš obilazeći ove krajeve, 1834.  dolazi i u ovo mesto, poznato po termomineralnim vodama, čija je blagotvornost na ljudski organizam bila poznata još od vremena Rimljana. Po naredbi Knjaza, 1837. godine podignuta je  reprezentativna građevina Milošev konak, a nakon toga i nekoliko drugih objekata. No, možda značajniju činjenicu, na uspostavi ovog mesta kao banjskog, predstavljaju izvanredni rezultati o lekovitosti voda koji dolaze iz Beča posle izvršenih analiza na Bečkom medicinskom fakultetu. Čuveni baron Herder pored ostalih istraživanja bavi se i ispitivanjem brestovačkih voda i potvrđuje njihovu izvanrednu lekovitost. Ova saznanja doprinose uspostavljanju, brzom i uspešnom razvoju Brestovačke banje.

Manifestacija “Dani Brestovačke banje” kreirana pre više od dve decenije, čuva od zaborava nešto od vremena minulih, ali i prati u svom razvoju, aktuelne kulturne i turističke trendove . Otud na ovoj manifestaciji tradicionalnog prikaza “Dolazak knjaza Miloša u Brestovačku banju”, paljenja Preobraženjske vatre, takmičenja u pripremi tradicionalnih jela, izložbi predmeta starih zanata, ali i izložbi suvenira i ručnih radova, prikaza tradicionalnih folklornih formi, nastupa vokalnih i instrumentalnih solista i grupa…

Turističke manifestacije svojim sadržajima i kvalitetom privlače posetioce, nezavisno od nekih drugih turističkih atrakcija koje se nalaze u blizini mesta održavanja manifestacije. Ukoliko  se one održavaju na prostoru koji sam po sebi predstavlja turističku atrakciju, kao u konkretnom slučaju, eto dodatnog motiva za povećan broj turističkih kretanja ka ovoj destinaciji.

Dobrodošli!

 

B.S  

Preuzeto sa sajta Turističke organizacije “Bor”


OBAVEŠTENJE CENTRA ZA KULTURU O BESPLATNOM PREVOZU

Obaveštavamo Vas da je u okviru ove manifestacije organizovan i bespaltni prevoz koji je omogućila Opština Bor. Autobusi će saobraćati na relaciji Bor – Brestovačka banja (i povratak Brestovačka banja – Bor) na svakih 30 minuta počev od 9- 12 sati i od 15- 18 sati.

Polasci iz Bora u prepodnevnim satima su:   9: 00, 9: 30, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30 i 12: 00

Polasci iz Bora u poodnevnim satima su:      15: 00, 15: 30, 16: 00, 16: 30, 17: 00, 17: 30 i 18: 00.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *