OPIS STANJA

Borski okrug: ”Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?”(1)

Projekat ”Indeks transparentnosti lokalne samouprave”, koji je, tokom 2015. godine, veoma kompetentno realizovala ”Transparentost Srbija”(TS) u 168 gradova, opština i gradskih opština, osnovica je u kojoj smo videli potrebu značaja realizacije i našeg medijskog projekta, sa namerom da delom afirmišemo tada pokazane rezultate i opis postojećeg stanja, ali i da na primeru opština koje pokriva naša medijska kuća, posredstvom naših dopisnika i projektnog tima, proverimo ima li pozitivnih promena, da li stanje stagnira ili se, eventualo, i pogoršalo u odnosu na pokazane rezultate TS-a pre dve godine.

Pažljivom analizom rezultata navedenog projekta ustanovili smo da se većina iskazanih rezultata poklapa sa našim ličnim iskustvom, koje smo imali i imamo već više od 12 godina bavljenja medijskim poslom i svakodnevnom komunikacijom sa organima lokalin samouprava, predstavnicima političkih stranaka, odbornicima ali i građanima, na teritoriji koju medijski pokrivamo.

”Tokom 2015. godine istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih preko 87 indikatora. Konačne ocene, odnosno indeksi, su teoretski mogle da budu u rasponu od 0 do 100, a u praksi su između 11, što je najniža ocena koju imaju dve opštine i 74.”

”Gradovi i opštine, njih 145, rangirani su zajedno, dok su 23 gradske opštine ocenjene ali ne i rangirane…Prosečna ocena je 40, što je relativno nisko. Ocenu iznad 50 imaju 32 lokalne samouprave, iznad 60 njih osam, dok samo jedna opština ima ocenu veću od 70.

Poražavajući podatak je da se većina od sedam opština i grad Zaječar, koji čine Timočku krajinu, administrativno podeljenu u dva okruga: Borski i Zaječarski, u većini parametara transparentnosti nalaze u donjem delu ili na samom dnu indeksa transparentnosti u Srbiji.

Na jedinstvenoj listi indeksa transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji, u rasponu od 0 do 100 maksimalinih poena, opštine Borskog okruga veoma su loše ocenjene u pretežno svim oblastima transparentnosti.

Najbolje ocenjena opština Timočke krajine je Sokobanja, koja se sa 58 indeksnih poena nalazi na 10 mestu, sledi Knjaževac(55) na 16, Grad Zaječar(48) na 37, Majdanpek i Boljevac(40) dele 75-o mesto, Negotin(38) je 84, Kladovo(23) 136 i Bor(20) na samom začelju, odnosno 140-om mestu.

Kada,pak, rezultate sagledavamo samo za teritoriju regiona, dolazimo do još poražavajućeg podatka: da se sve opštine Borskog okruga, po transparentnosti, nalaze iza opština i Grada Zaječara, koje pripadaju Zaječarskom okrugu.

Kako smo kao medij upućeni na svakodnevno praćenje i korišćenje podataka objavljenih na sajtovima opština, vrlo kompetentno možemo dokazati da oni u mnogim elementima nisu u funkciji informisanja građana, medija, ali ni odbornika.

U opisu postojećeg stanja nemoguće je generalizovati sve nedostatke tih sajtova, jer su, svaki za sebe, specifični: ako kažemo da su svi sajtovi opština Borskog okruga loši, onda moramo reći da su neki manje loši, da u pojedinim segmentima imaju i zadovoljavajući broj informacija.

Generalno se samo može reći da svi sajtovi Borskog okruga, što i TS konstatuje u istraživanju,objavljuju samo one informacije koje, po mišljenju predstavnika lokalnih vlasti, ispunjavaju bar privid poštovanja elementarnih zakonskih normi.

Projektni tim sajta: timocke.rs

Projekat: ”Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?” (Borski okrug ), sufinansiran je iz bueta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *