”OD ZEMLJE I OGNJA POZLATICE”

KNJAŽEVAC-U galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu protekle nedelje otvorena je izložba ”Od zemlje i ognja pozlatice”. Predstavljena je zanatska i umetnička grnčariji Velimira Đorđevića  iz privatne kolekcije ovog značajnog majstora i priznatog naivnog umetnika.

Izložbom ”Od zemlje i ognja pozlatice” Narodni muzej Zaječar i Zavičajni muzej u Knjaževcu vode nas u čudesni svet grnčarstva Velimira Đorđevića, poslednjeg majstora ovog zanata u Timočkoj krajini. U galeriji Muzeja oku posetilaca predstavljeni su izuzetni radovi umetničke i upotrebne keramike, nastajali u proteklih 30 godina.

”Keramika se sama po sebi nameće autoru. On ima zamisao, ali prilikom rada se otvara šta tek treba da se uradi,” kaže Đorđević.

Učeći u Pirotu, kao jednom od centara grnčarstva na Balkanu, Đorđević se 1967. doselio u Zaječar, postavši deo kulturnog identiteta ne samo ovog grada, već i čitave Srbije.

”Zaječar je imao sreću da se pre 50 godina u njega doseli grnčar Velja Đorđević, najbolji i najpoznatiji predstavnik pirotske škole grnčarstva, majstor nad majstorima. On neguje zanat do vrhunca, a prešao je i u sferu naivne umetnosti,” smatra dr Dejan Krstić, v.d.direktora Narodnog muzeja u Zaječaru.

Svoje znanje, talenat i veštinu Velimir Đođević nesebično deli sa mladima, sa kojima radi svakoga leta u Letnjoj školi tradicionalnih zanata u Arheo – etno parku u Ravni.

”Velja svoje znanje želi da podeli u cilju očuvanja ovog zanata. Zbog ovakvih primeraka i Korbizje je došao u naš grad i posebna je radost i sreća imati priliku da vidimo ono što je deo jedne skrivene kolekcije”, istakla je Milena Milošević Micić, v.d. direktorka Zavičajnog muzeja.

Izložba keramike Velimira Đorđevića biće u Zavičajnom muzeju otvorena do 19. septembra.

LJ.P.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *