URADI SAM

Borski okrug: ”Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?”(4)

’’Mislim da sajt Optine Bor u ovom trenutku uopšte ne funkcioniše. Kao inženjer informatike, smatram da je on van bilo kakve funkcije. Teško mi je i da ga stručno definišem. To je, po meni, na nivou pokušaja internet prezentacije.’’ Ovako glasi odgovor Aleksandra Milikića, predsednika Opštine Bor na pitanje: Da li je, po vama, sajt Opštine Bor informativni servis građana ili bilten i propaganda aktuelne vlasti?

’’Servisne i sve ostale informacije koje su u interesu građana mora da radi Opštinska uprava i njene nadležne službe, i sve te informacije moraju da se pravovremeno nađu na sajtu Opštine Bor. To bi olakšalo i ostalim medijima da te informacije prenesu građanima i da one bude dostupne svima. Moram ja vas nešto da pitam. Da li je normalno da, imajući u vidu nadležnosti definisane Statutom opštine Bor, da predsednik radi posao Opštinske uprave? Obaveza Opštinske uprave je da informiše i servisira potrebe građana, da učini transparentnost svih segmenata svog rada. Voleo bih da svi oni budu transparentni bar onoliko koliko sam ja, pa da možemo da pričamo dalje. To je suština’’-zaključio je Milikić.

Nakon ove izjave prvog čoveka Bora, čini se bespredmetnim svako dalje analiziranje zvaničnog sajta Opštine Bor. Ali nije tako. Građani su vlasnici celokupne opštinske imovine, pa samim tim i sajta, za čije administriranje neko prima platu i za čije održavanje i dizajniranje je neko uzeo novac. Kako je, po nama, sajt svake opštine ili grada ogledalo tamošnje lokalne samouprave i njen odnos prema građanima, vrlo je važno da građani znaju da ’’vaše pravo da znate sve’’ nije samo reklama sa televizije, već suština koja proističe iz Zakona o lokalnim saoupravama.

Zato vas pozivamo da sami potražite odgovoroe na pitanja koja smo već postavili nadležnima u lokalnim samoupravama Borskog okruga i čekamo odgovore.

Pitanja: prva strana, druga strana

Linkovi JLS:

Bor: http://opstinabor.rs/

Kladovo: http://www.kladovo.org.rs/

Majdanpek: http://www.majdanpek.rs/

Negotin: http://negotin.rs/

I na kraju i jedan paradoks.Uđite na profil na feisbuku Aleksandra Milikića, predsednika Opštine Bor i videćete niz informacija kojih nema na sajtu Opštine Bor, nema ni u većini lokalnih medija, jer očito postoji ekskluzivitet, pa i dvostruki standardi. A Zakon o informisanju jasno kaže: ’’Za sve medije pod istim uslovima, bez diskriminacije’’.

Projektni tim sajta: timocke.rs

Projekat: ”Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?” (Borski okrug ), sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *