VEĆE O ŠKOLAMA I POLJOPRIVREDI

KNJAŽEVAC-U Knjaževcu je održana 41. sednica Opštinskog veća. Razgovaralo se o pripremljenosti tri osnovne škole za rad u ovoj školskoj godini, nedostajućim kapacitetima u Predškoskoj ustanovi ”Bajka”, ali i o konkursima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Funkcionisanje tri knjaževačke osnovne škole, njihov rad u protekloj i pripremljenost za novu školsku godinu, obeležili su prvi deo 41. zasedanja Opštinskog veća. Kako je konstatovao predsednik opštine Milan Đokić, rezultati đaka lolaknu samoupravu obavezuju da neprekidno radi na poboljšanju materijano – tehničkih uslova za rad obrazovnih ustanova:

”Kao lokalna samouprava neprekidno radimo na poboljšanju materijalno – tehničkih uslova za đaka i prosvetnih radnika. Novu školsku godinu naše škole dočekale su potpuno spremne. Nastavljamo radove na rekonstrukciji sanitarnih čvorova u OŠ ”Kaplar”, gde ćemo u narednoj godini uraditi i zamenu unutrašnje stolarije. U OŠ ”Dubrava” uradićemo zamenu spoljašnje stolarije. Sve naše škole završile su projekte energetske efikasnosti.”

Nerazumevanje Školske uprave u Zaječaru, čijom odlukom je ukinuto odeljenje u Tehničkoj školi, dovelo je do toga da jedan broj svršenih osmaka nije mogao školovanje da nastavi u rodnom mestu, kazao je predsednik.

”Nama je ove godine oduzeto jedno odeljenje u Tehničkoj školi. Osnovnu školu prošle godine je završilo 240 đaka, a odobrili su nam u planu upisa sedam odeljenja – četiri u Tehničkoj školi i tri u Gimnaziji. Trideset naših sugrađana koji su završili osnovnu školu nisu mogli da se upišu u knjaževačke škole. Neki su se upisali u škole van teritorje naše opštine. Ukazivali smo na taj problem u vrlo žustrim razgovorima sa Školskom upravom u Zaječaru, argumentovali da je arhitektonsko odeljenje, koje je ukinuto, jedino takvog profila na teritorji Timočke krajine…Ali, naša argumentacija ostala je bez rezultata, nisu hteli da nas saslušaju, bez obzira što su takvi kadrovi više nego potrebni,” ističe Đokić.

Na sednici Opštinskog veća doneta je odluka o raspisivanju konkursa za subvencionisanje podizanja višegodišnjih zasada voća i podsticaja za jačanje poljoprivrednih udruženja.

”Prvi je konkurs za podršku voćarstvu Novina je što smo ubacili mogućnost finansiranja zasada vinove loze. Drugi konkurs je za podršku udruženjima koja se bave razvojem poljoprivredne proizvodnje. Taj konkurs je upućen na sertifikaciju za organsku proizvodnju, za podizanje zasada pod medonosnim biljem, ali i za ono o čemu privrednici dugo pričaju kao o potrebi – za formiranje neke vrste prodajnog centra za knjaževačke proizvode u Beogradu,” naglasio je predsednik Đokić.

Većnici su doneli i nekoliko odluka koje se tiču zakupa poljoprivrednog zemljišta, a bavili su se i pojedinačnim zahtevima građana.

LJ.P.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *