FESTIVAL DUHA, LEPOTE I TRADICIJE U SLAVU MOKRANJCA

NEGOTIN – Koncertom Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom maestra Bojana Suđića, sa solistom Aleksandrom Serdarem na klaviru, u Negotinu su završeni 52. “Mokranjčevi dani”.  Ovim koncertom negotinski festival obeležio je 80 godina Simfonijskog orkestra RTS, ali i 90.godišnjicu rođenja jednog od najznačajnijih srpskih simfoničara, Aleksandra Obradovića.

– Toliko je dirljivo to što Negotinci, ali i publika iz okolnih gradova prepoznaju umetničku muziku i nas kao izvođače kao veliku vrednost i to je ono što je u stvari i najznačajnije, jer time pokazujemo da Srbija nije samo rijaliti, već da u njoj ima i te kako puno potrebe za pravom kulturom i da se za to zajedno moramo boriti, a to neprestano dokazujemo i na svakom našem koncertu – kaže maestro Bojan Suđić.

Na kraju negotinskih muzičkih svečanosti publici u sali Doma kulture obratio se predsednik Opštine Negotin, Vladimir Veličković koji je istakao da je ponosan što je Negotin u sedam festivalskih dana bio centar vrednih i izuzetnih kulturnih dešavanja u Srbiji.

-Ovogodišnja svetkovina, Mokranjcu u čast, je još jednom potvrdila da jedan mali grad na istoku Srbije, uz podršku vas, prijatelja i poštovalaca festivala, ostavlja trag u istoriji srpske muzike i umetnosti – istakao je Veličković.

Za sedam festivalskih dana publika je bila u prilici da uživa u čak 34 programa, koji su okupili više od 800 učesnika. Festival je, istakla je dr Sonja Marinković, selektorka “Mokranjčevih dana”, definitivno opravdao očekivanja. Visoke umetničke domete, po oceni selektorke, definitivno su pokazali, u prvom redu, horovi, njih 12, od kojih su četiri negotinska, ali i hor Crkve “Sveti Georgije” iz Novog Sada, hor AKUD “Sonja Marinković”, kao i nastup tenora Zorana Todorovića i ansambla Un Viaggio i naravno Hor Radio televizije Srbije i njen simfonijski orkestar pod upravom Bojana Suđića.

-Obogatili smo Festival nekim novim sadržajima, bilo je mnogo više gostiju, koji nisu bili samo na sceni već i u publici, i meni se čini da je to donelo jednu novu atmosferu. Ovaj Festival ćemo, nadam se, svi dugo nositi u srcu, misliti o onome što smo doživeli i ono što bi, za mene, bilo najvažnije je to da smo ostali dostojni veličini Mokranjčevog imena – istakla je dr Sonja Marinković, selektorka ”Mokranjčevih dana”.

Prijateljima Festivala, pokroviteljima, ustanovama i medijskim kućama uručene su Povelje i Počasnice festival. Ovogodišnju Počasnicu dobio je i Nedeljnik “Timočke”.

S.M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *