“JEDINICA” PONOVO NA MREŽI

KLADOVO- Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić pustio je u rad revitalizovani hidroagregat A-1 u mašinskoj hali hidroelektrane “Đerdap 1”. U obnovljenu mašinu ugrađeno je  1000 tona statične i 1350 tona obrtne opreme. Primopredajna ispitivanja trajala su dvadesetak dana, a posle probnog rada od 72 časa,  remontovani hidroagregat   priključen je i na elektroenergetski sistem Srbije.

Završetkom revitalizacije  instalisana snaga đerdapskog prvenca  sa 178 povećana je na 195 megavata, dok  je radni vek produžen za narednih 30 do 40 godina. Kompletne demontažno-montažne radove obavili su stručnjaci i radnici elektro-mašinskog održavanja naše najveće hidrocentrale uz podršku brojnih kooperantata iz Srbije i Rusije.

– Hidroelektrana “Đerdap 1” biser je EPS-a , a modernizacija opreme doprineće njenom  efikasnijem radu.Moram da istaknem posebno zadovoljstvo zbog činjenice da su kompleksne poslove uspešno obavili zaposleni u hidroelektrani kod Kladova, kao i speciojalizovane firme iz Srbije koje su uz podršku ruske kompanije “Siloviji mašini” dali nemerljiv doprinos u obnovi moćne mašine-istakao je Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva.

Osim veće instalisane snage i produženog radnog veka podmlađivanje mašine daje i druge efekte.
-Osim toga poboljšana je rentabilnost održavanja, ali je i dodatno osposobljen stručni kadar koji se usavršio na poslovima revitalizacije. Radovi na podmlađivanju hidroagregata su kasnili više meseci,jer je  ruska kompanija “Silovije mašini”  kasnila sa isporukom opreme,-kazao je Mirko Grčić, v.d. direktora EPS  i podsetio  da je nakon revitalizacije četiri od šest hidroagregata  instalisana snaga hidroelektrane “Đerdap 1 ” povećana za ukupno 60 megavata.Vrednost radova je 32 miliona evra, peta faza revitalizacije  trebalo bi da počne najranije na proleće sledeće godine ,za kada je planirano zaustavljanje agregata A-2.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *