”U ZDRAVOM TELU-ZDRAV DUH”

Bor: ”Stanje fizičke kulture i sporta u osnovnim školama”(2)

Skuština opštine Bor je značajno povećala budžetska izdvajanja za sport. Ali, uvidom u doneta akta, evidentno je da skoro sav novac odlazi na podršku klubovima i njihovom održanju i opstanku. Motivi za to najpre leže u političkom opredeljenju, koje ima kratkoročne i nadasve pogrešne efekte i marginalizuje najveći deo mladih.

Treba biti objektivan i priznati da se većina medija uklopila u taj trend i da malu pažnju posvećuje masovnoj fizičkoj kulturi, kao nezaobilaznom faktoru u razvijanju i očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja mladih.

Ovo otvara mnoga aktuelna pitanja, od kojih izdvajamo samo neka: Šta je sa održavanjem atletskih takmičenja, krosevima, školskim sportskim takmičenjima(sportska subota), međuškolskim takmičenjima, školskim olimpijadama..? Zašto je fizičko vaspitanje kao nastavni predmet izgubilo nekada veliku popularnost kod mladih?

Cilj ovog medijskog projekta, a imajući u vidu kratkoću roka i značaj postavljenog zadatka, je da otvori javnu debatu o položaju i stanju u sportu u školama i fizičkom vaspitanju mladih.

Polazeći od pretpostavke da smo u opisu delimično ukazali na posledice ovakvog odnosa prema masovnoj fizičkoj kulturi i baznim sportovima, kroz redovnu školsku nastavu, smatramo da je neophodno javno pokazati i koje su dugoročne posledice ovakvog stanja.

Cilj medijskog projekta je i da praktično, kroz značajan broj stručnih mišljenja i stručnih pokazatelja široj javnosti pokaže kako je ”profesionalizacijom” sporta veliki broj, odnosno velika većina, mladih ostala marginalizovana.

Posebno ćemo potencirati na odnos lokalne samouprave, njenih organa odlučivanja i sprovođenja sveukupne politike, pa i one u sportu, da se opredele ili preciznije pojasne razloge zbog kojih se znatno veći novac građana troši na izdržavanje i održavanje klubova a ne na investiranje u zdravlje i pravilan razvoj mlade populacije kroz podršku školskom sportu i fizičkom vaspitanju.

Projekat ima za cilj i da, u zadatom vremenskom periodu, stvori istraživačku bazu za temeljitije i obimnije istraživanje u ovoj oblasti u narednom periodu.

Obrada: timocke.rs, projektni tim; Foto: Arhiva ”Timočkih”

Projekat: ‘’Stanje fizičke kulture i sporta u osnovnim školama’’, sufinansiran je iz budžeta Opštine Bor . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *