VEČE VINA I MERAKA

KLADOVO -Već po tradiciji  kada završe berbu grožđa i burad u podrumima napune novim vinima,  vinogradari u kladovskom kraju utiske sumiraju na  večeri  “Vina i meraka “. Novo druženje   okupilo je vinogradare, njihove prijatelje i poštovaoce vina. Šesto po redu  veče organizovano je  u njihovu i čast vinove loze , ali i ljubitelja dobre kapljice koji nisu ostali uskraćeni za opojni miris i ukus vina mada ove godine klimatski uslovi nisu pogodovali vinovoj lozi , a to se odrazilo na prinose u vinogradima.

– Za svakog vinogradara  najveće zadovoljstvo je kvalitetna nega vinove loze, jer je to preduslov za dobro vino. Više od pola veka družim se sa čokotima i ne pamtim lošije klimatske uslove koji su desetkovali rod. Zrno je bilo slabog kvaliteta sa malim procentima sadržaja šećera tako da se to odrazilo na  kvalitet vina. Mnogi vinogradi su ostali neobrani, ali ipak biće dobre kapljice-govori Dimitrije Brzaković, u čijem se podrumu u buradima čuvaju vino i rakija  za koje je dobio brojna priznanja.

U kladovskom kraju po vinu se poznaju dobri  domaćini.To je deo tradicije koja se prenosi sa kolena na koleno. Ključko  vinogorje od  je poznato po čuvenim vinima i vinogradarima  koji s posebnom pažnjom ulaze među  vinovu lozu, kojoj je potreban oporavak.

– Nepovoljni uslovi minule godine ostavili su trag na vinovoj lozi, ali razloga za strah ipak nema s obzirom da je relativno toplo vreme tokom zimskog perioda pogodovalo čokotima. Uz pravilnu primenu mera koje zahteva loza u takvom stanju neće biti posledica tako da se na jesen možemo nadati dobrom vinu-uverava Miodrag Šćojić, iskusni iz ključke Vinarije “Duša ” u kojoj  se od italijanskog rizlinga  proizvodi nadaleko čuveno belo vino “Duša Dunava”.

Na večeri vina i meraka nije izostala  degustacija najboljih vina iz podruma ovdašnjih domaćina, a svečarskoj atmosferi doprinos su dali i stihovi vinske poezije.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *