SPOJ ZNANJA, NAUKE I PRIVREDE

BOR- Predstavnici Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije (RARIS), pokrenuli su inicijativu za izgradnju Tehnološkog parka u Boru. Tim povodom u opštini Bor održan je sastanak na kome su se predstavnici lokalne samouprave, borskog Tehničkog fakulteta, Biznis inkubator centra i Borskog okruga složili da je opštini Bor potreban Tehnološki park. Naredni koraci će podrazumevati formiranje radne grupe i pravce delovanja ukoliko dodje do realizacije pomenutog projekta, čulo se na satanku.

-Danas smo otvorili temu koja je smatram, interesantna za sve slojeve privrede, od edukativnog, preko proizvodnog, a na kraju i stručnog. Tehnološki park je zaista nešto što nedostaje Istočnoj Srbiji. Bor je poznat po tome da  poseduje znanja, iskustva i resurse  u oblasti rudarstva i metalurgije koja je razvila ceo ovaj kraj. Nama je bitno da kroz pokretanje Tehnološkog parka umrežavamo sve postojeće institucije kao što su Institut, Tehnički fakultet, RTB Bor, opštinu Bor kao i kompletnu privredu. Tehnološki park ne treba da bude lokalnog karaktera, već treba da predstavlja jedan svetski projekat, jer danas smo u situaciji da jeftine ideje postoje, a dobrih ideja je sve manje. Tehnološki park u Boru treba da predstavlja priču kvalitetnih ideja, korišćenje postojećih laboratorija i resursa, jer kada raspolažete državnom imovinom i koju umrežite na lokalnom nivou onda država dobija veliku prednost, a otvara se razvoj privrede i na lokalu-rekao je Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

Osnivanje Tehnološkog parka u Boru dobilo je podršku i resornog ministarstva, što pokazuje značaj ove institucije u Timočkoj Krajini.

-Inicijativa za pokretanje Tehnološkog parka je, po mom mišljenju, značajna za razvoj Istočne Srbije. Ukoliko bi se realizovala ova  ideja koja bi uključila najznačajnije stejkholdere imala bi višestruki značaj. Sam naziv Naučno-tehnološki park govori o nauci u tehnologiji, što stvara mogućnost da ovaj region postane poznat u širem okruženju, ne samo po prirodnim resursima, već i po znanju. To podrazumeva da mladi i talentovani ljudi sve manje odlaze iz zemlje, a isto tako, s obzirom na lokaciju opštine Bor, postoji mogućnost da stručni ljudu iz najbližeg okruženja, pre svega, mislim na Rumuniju i Bugarsku, dodju i kroz visoke tehnologije obezbede bolji razvoj ove regije- naglasio je prof.dr Živan Živković sa Tehničkog fakulteta u Boru.

Živković je dodao, da u svetu postoji veliki broj Tehnoloških parkova koji rade na istom principu, tako da se i park u Boru, ukoliko dodje do njegovog uspostavljanja, neće razlikovati od tih standarda. Prema njegovim rečima, dobar primer su Tehnološki park na Zvezdari i Tehnološki park na univerzitetu u Novom Sadu, koji rade izvanredno.

Podršku ovom sastanku pružili su I predstavnici RARIS-a.

-Predložili smo opštini Bor inicijativu za pokretanje Tehnološkog parka, uzimajući u obzir činjenice da je Bor jedino mesto u širem okruženju koje ima kapacitete za ovu vrstu razvoja. To je mesto gde trebaju da se susretnu interesi privrede, nauke I ljudskih resursa kojima je potrebno usavršavanje. U Boru postoji Institut , fakultet i kada gledamo širu sliku, Tehnološki park može biti zanimljiv ne samo za Istočnu Srbiju. Zbog blizine dve zemlje, Rumunije i Bugarske, koje su članice EU, može biti i šireg karaktera. Kada se sve to uzme u obzir, jasno je da preduslovi za razvoj postoje, a mi ćemo analizirati potrebe privrede i nauke, videti kako možemo uspostaviti Tehnološki park, a sve to naravno uz podršku države, jer bez nje, ovakav jedan projekat nije moguće realizovati- kazao je Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.

Jeremić je dodao da je suviše rano govoriti o finansijskim sredstvima koja su potrebna za realizaciju projekta, već da se prvo mora ustanoviti kakve su realne potrebe i koje relevantne institucije su zainteresovane za učešće u ovom značajnom projektu.

M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *