NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA GIMNAZIJU I MEDICINSKU ŠKOLU

Borski okrug: ”Naša mladost, tuđa radost” (16)

Borski okrug-Anketu: Koju srednju školu želite da upišete, svršene osmake u Boru pitali smo u više navrata.

Ovo je mali uzorak iz 2012. godine, pa se iz njega ne može videti da je izbor srednje škole u velikoj meri vezan i za socijalni status porodice. Ono što je ostalo nepromenjeno je i deficit obrazovnih profila za žensku populaciju  u celom Borskom okrugu. Evo teksta ankete:

Pred učenicima osmih razreda je težak i ozbiljan posao. Završavaju osnovno obrazovanje, usaglašavaju sopstvene i želje roditelja, sagledavaju uspehe svake godine,  razmatraju mogućnost zapošljavanja i pripremaju se za upis u željenu srednju školu. Redakcija borskog nedeljnika „Problem“ je razgovarala sa osmacima u OŠ „3. oktobar“ u nameri da saznamo jesu li već odlučili koju će srednju školu upisati.

Aleksandar Štrbac: Još uvek se dvoumim da li da upišem Gimnaziju ili Ekonomsko-trgovinsku školu. Od svih predmeta najviše volim istoriju i fizičko. Ukoliko se odlučim za Gimnaziju, sigurno ću upisati društveni smer. Smatram da za to imam najviše sklonosti i interesovanja.

Miljana Nikolić: Upisaću Medicinsku školu u Zaječaru, najverovatnije odsek farmaceutski tehničar. To sam nedavno odlučila. Ranijih godina me je više interesovala umetnost, pohađala sam časove baleta šest godina. Roditelji se u potpunosti slažu sa mojom odlukom.

Milica Stevanović: Zainteresovana sam za Gimnaziju, prirodno- matematički smer. Htela sam da upišem medicinsku školu ali sam se predomislila. Obožavam matematiku, a gimnazija mi pruža široke mogućnosti i moći ću bilo šta da studiram kada završim srednju školu.

Marija Pavlov: Milsim da je gimnazija, prirodno – matematički smer pravi izbor, s obzirom da se još uvek nisam opredelila za fakultet na kome ću nastaviti školovanje. Možda upišem medicinski fakultet, koji ne bih mogla da upišem ukoliko sada odaberem ekonomsko-trgovinsku školu. Završen fakultet je u današnje vreme velika stvar, budući da teško negde možemo naći posao sa završenom srednjom školom.

Sanja Mikić: Tipujem na Medicinsku školu u Zaječaru. To sam oduvek volela. Roditelji su saglasni sa mojom odlukom jer znaju koliko volim to zanimanje, a svakako ću kasnije ići i na  medicinski fakultet. Nadam se da ću upisati željenu školu.

Marija Marinković: Odlučila sam se za gimnaziju, prirodno matematički smer. Želela sam da upišem Računarsku gimnaziju u Nišu ili Beogradu, ali sam se kasnije, u dogovoru sa roditeljima, ipak odlučila za Gimnaziju „Bora Stanković“ u Boru. Još uvek nisam sigurna šta bi kasnije studirala, za to ima vremena.

Obrada: ”Timočke”, projektni tim;

foto i tekst : arhiva ’’Borskog problema’’

Projekat: Borski okrug: ”Naša mladost, tuđa radost” , sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *