UBRZATI  STAMBENO ZBRINJAVANJE IZBEGLIH LICA

KLADOVO-Na 13. Regionalnom sastanku poverenika za izbeglice i migracije održanom u Kladovu naglašeno je  da je  Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički  višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za približno 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

– Program  sadrži izgradnju  više stambenih zgrada  za izbegličke porodice  koje se odluče za reintegraciju u gradskim sredinama. U septembru prošle godine  otvoreno je gradilište za 235 stanova u Ovči ukupne vrednosti 9,8 miliona evra, dok su tokom proleća i leta  ove godine otvorena  gradiliša u još 15 gradova u Srbiji, dok od 17. novembra kreće i izgradnja  270 novih stanova u zemunskom naselju Kamendin- istakao je Vladimir Cucić, Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Regionalni stambeni program  predstavlja zajedničku inicijativu BiH,Hrvatske,Crne Gore i Srbije u okviru rešavanja dugotrajnog problema  raseljenosti  najugroženijih izbeglica  i raseljenih lica na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

– Osim izgradnje stanova  Regionalni stambeni program obezbeđuje finansije  i za dodjelu montažnih kuća, za raspodjelu paketa građevinskog materijala, kao i za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, a finasira se sredstvima EU. Zadovoljni smo dosadšnjom dinamikom njegove realizacije- kazao je Željko Božić  iz Državnog ureda  za obnovu i zbrnjavanje Republike Hrvatske.

U okviru realizacije potprojekta 4 u  Srbiji je  u toku je gradnja stanova  u 10 gradova, a među njima su Negotin, Bor i Kladovo.

– Ti radovi biće završeni u planiranom roku. Stanove će izbeglice dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama. U Kladovu trajni stambeni smeštaj dobiće 10 porodica koje će se u stanove useliti na leto 2018. godine- zaključio je Vladimr Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Do sada je u Fond Regionalnog stambenog programa  opredeljen 161 milion , a uplaćeno 138 miliona evra nagašeno je na 13. Redovnom sastanku poverenika za izbeglice i migracije koji je u Kladovu okupio oko 500 učesnika. Pre početka radnog dela sastanka njima se obratio i Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *