ŠKOLARCI UČE RUMUNSKI JEZIK

KLADOVO-U osnovnoj školi “Ljubica Jovanović Radosavljević ” u naselju Podvrška rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet odabralo je 28 učenika.

Izborni predmet je otvoren za sve koji žele da uče rumunski jezik i kulturu ovog naroda, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadaju, kao i kog su uzrasta, odnosno u koji razred idu.
– Nastava je jednom nedeljno i sprovodi se u kroz dva časa. Od prvog do četvrtog razreda u klupama je sedmoro, a od petog do osmog još 21 učenik. Ono što se javlja kao problem je nedostatak adekvatnih udžbenika. Ove koje koristimo dobili smo iz Novog Sada i služe nam za čitanje i učenje pesmica, ali uspevamo- kazala je Dijana Šolkotović, nastavnica rumunskog jezika.

Učenici koji pohađaju rumunski jezik sa elementima nacionalne culture neće možda steći nivo znanja maternjeg jezika, ali će im sigurno pomoći da bolje razumeju i govore ovaj jezik. Inicijativu da se ovaj predmet nađe među izbornim predmetima u osnovnim školama podržalo je resorno ministarstvo.Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet izabrali su i učenici osnovne škole u Kladovu.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *