SUFICIT 166 MILIONA DINARA

Sednica SO BorBOR- Među najznačajnijim predlozima odluka koje su se našle na 31. sednici Skupštine opštine Bor, bile su izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova, kadrovske promene u JKP „Vodovod“ i Turističkoj organizaciji Bor, kao i usvajanje izveštaja o izvršenju budžeta opštine Bor za period januar-jun 2017. godine .

Dosadašnjeg v.d. direktora u JKP „Vodovod“ Sašu Mladenovića, zameniće Goran Panić, dok će funkciju v.d. direktora u borskoj Turističkoj organizaciji umesto Aleksndre Stojanović Čulinović, obavljati Mirjana Marić. Odbornici lokalnog parlamenta su u višečasovnom zasedanju usvojili svih pedeset predloga odlika, koliko se našlo na ovonedeljnoj sednici SO Bor.

Prema rečima Danijele Jovanović, načelnice odeljenja za budžet i finansije opštine Bor, za period januar-jun 2017.  ostvaren je suficit od 166 miliona dinara, dok je ostvarenje budžeta oko 37 odsto.

Budžet opštine Bor iznosi dve milijarde i 235 miliona dinara. Priliv za prvih šest meseci iznosi 833 miliona dinara, a najveće povećanje prihoda od 96 miliona dinara, zabeleženo je u Fondu za zaštitu životne sredine-kaže Jovanovićka.

Uredbom Vlade predviđeno je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru oko deset odsto, tako da su odbornici  usvojili i odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za 2017.godinu.

Predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić, naglasio je da je donošenje ove odluke jako teško, ali isto tako i podsetio da se, analizirajući period od pre deset ili dvadeset godina unazad, broj radnika u mnogim javnim preduzećima povećao, dok im je obim poslova ostao isti.

Usvojena je i odluka o pravu na besplatan prevoz na gradskim i prigradskim linijama, po kojoj će učenici srednjih škola, njih 73 iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, imati besplatan prevoz, dok postoji mogućnost da će se u narednom periodu ova odluka dopuniti još nekim kategorijama, kao što su penzioneri.

Još jedna od važnih odluka, koju su odbornici usvojili, je i dopuna odluke o socijalnoj zaštiti po kojoj će se za lica sa posebnim potrebama uvesti lični pratilac i personalni asistent.

Na sednici je takođe usvojen i predlog odluke o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti, što će biti osnovica za utvrđivanje poreza na imovinu za 2018. godinu, kao i potvrđivanje mandata odbornici Jeleni Arsić, iz Socijalističke partije Srbije, nakon što je  Nataša Jovanović, imenovanjem za v.d. direktora u JKP “Bogovina“, podnela ostavku na mesto odbornika.

M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *