SNEG NEĆE NIKOGA IZNENADITI

MAJDANPEK- U Majdanpeku je u utorak zasedao Opštinski štab za vanredne situacije i analizirao pripreme subjekata sistema zaštite i spasavanja za nastupajući zimski period, a u skladu sa dopisom Odeljenja za vanredne situacije u Boru zaključili, kako je to precizirao Dejan Vagner, predsednik Opštine Majdanpek,  da su sprovedene sve neophodne mere i pripremili se za odgovorno, efikasno delovanje tokom predstojeće zimske sezone, odnosno da će zimska služba delovati efikasno i u skladu sa potrebama.

Razmatrajući pripreme za nesmetani rad i funkcionisanje tokom predstojećeg zimskog perioda, posebna pažnja bila je posvećena pripremljenosti Preduzeća za puteve i građevinsko zemljište Majdanpek za delovanje u tim uslovima.

“Preduzeli smo sve mere da predstojeću zimsku sezonu dočekamo spremno,”- rekao je ovom prilikom Ivan Nikolić, direktor JP za građevinsko zemljište i puteve Majdanpek: – Trenutno na zalihama imamo dovoljne količine, 80 tona soli i 160 kubnih metara rizle za posipanje, što su dovoljne količine za potrebe Majdanpeka i Donjeg Milanovca za posipanje u zimskom periodu, a neće biti problema, da ako zatreba obezbedimo dodatne količine. Kada je reč o opremi i mehanizaciji,možemo se pohvaliti da smo ove sezone opremljeniji za još jedno vozilo, kamion koji smo kupili uz pomoć lokalne samouprave za čišćenje snega i nabavili hidraulični raonik za njega. Zimsko održavanje državnih puteva I i II reda i regionalnih putnih pravaca, to je u nadležnosti Preduzeća za puteve Zaječar, odnosno Strabaga. Mi ćemo međutim, brinuti o održavanju puta i B reda kroz Majdanpek i regionalnog putnog pravca Debeli lug – Vlaole. Kada je reč o opremi i mehanizaciji, raspolažemo sa tri kamiona sa raonicima, jednom kombinovanom mašinom i posipačima, jednim univerzalnim vozilom sa raonicima i utovarnim kašikama, a u Donjem Milanovcu imamo univerzalno vozilo i traktor. Kada je reč o lokalnim putnim pravcima, definisani su prioriteti i dinamika čišćenja. Pored toga, raspisana je i javna nabavka za buldozer, grejder i utovarivač koje bi angažovali u slučaju potrebe.”

Ovom su prilikom imenovane komisije koje će do kraja meseca sastaviti procene ugroženosti sa aspekta zdravstvene zaštite, obezbeđenosti hranom, lekovima i zalihama stočne hrane posebno za udaljena seoska domaćinstva, kao i ugroženosti staračkih domaćinstava i lica sa posebnim potrebama posebno u najudaljenijim delovima  opštine. Čulo se i da je dobra obezbeđenost energentima za grejanje u zimskom periodu i to tako što zalihe mazuta za sistem daljinskog grejanja u Majdanpeku neće biti ispod petodnevnih, dok su drugi vitalni subjekti uglavnom već obezbeđeni potrebnim zalihama ogrevnog drveta za zimu, ili je pak u toku njihovo obezbeđenje. U svakom slučaju, problemi se ni u toj oblasti ne očekuju.

I.Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *