IMA POTENCIJALA ZA PRIVREDNU SARADNJU

KLADOVO- U Srbiji posluje 80 kompanija iz Švedske, a opština Kladovo ima potencijale da bude nova karika u tom lancu, naglasio je Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji nakon razgovora sa Radisavom Čučulanovićem, predsednikom te podunavske  opštine  i njegovim saradnicima.To se pre svega odnosi na turizam i obnovljive izvore energije, dodao je Lundin i nastavio.

– Treba rešiti i konkretne probleme koji se  odnose na upravljanje otpadom i na prečišćavanje voda. Švedska ima  razrađene projekte i preduzeća koja su zaintersovana za te oblasti-zaključio je Lundin. Potencijali kladovskog kraja moraju biti zamajac razvoja opštine, jer su aktuelni resursi interesantni  i za investitore iz inostranstva.

-Želimo da rešavamo konkretne projekte za čiju realizaciju su zainteresovane obe strane.Konkretniji pravci saradnje biće utvđeni nakon narednog sastanka u Kladovu posle susreta sa privrednom delegacijom zemlje  u kojoj živi i radi i veliki broj naših sunarodnika-istakao je Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

U kraljevini Švedskoj živi oko 130.000 hiljada Srba  koji su posle Finaca najbrojnija nacionalna manjina. Među njima je oko 3 odsto stanovnika koji potiču iz kladovskog kraja.Oni mogu biti most koji će povezati daleku Skandinaviju i kraj u Srbiji u kojem je Dunav najpeši jedna je od poruka sa preliminarnog sastanka.Tokom boravka u opštini Kladovo njegova ekselencija Jan Lundin posetio je i solarnu elektranu u ataru sela Velesnica instalisane snage 2 megavata.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *