UTVRĐENE PORESKE OSNOVICE

MAJDANPEK – Na novembarskoj sednici Skupštine opštine Majdanpek odbornici su usvojili predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na području opštine od značaja za utvrđivanje poreza na imovinu u 2018. godini. Precizirani su iznosi za sve tri zone, za građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište, stanove, kuće za stanovanje, poslovne zgrade i garaže. Poreske stope će uglavnom, biti manje za 1,5 do pet odsto, što bi moglo da dovede do smanjenja budžetskih prihoda za 500 do 700 hiljada dinara. No, kako je rešenjima o ozakonjenju objekata, povećana baza podataka, odnosno, broj objekata, realno, prihodi bi trebalo da se povećaju.

Pored ove odluke od značaja za projekciju Budžeta opštine za narednu godinu, prihvatili su i predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Majdanpek, da bi se obavila verifikacija OŠ „Vuk Karadžić“ Donji Milanovac kao škole sa domom učenika. U raspravi, odbornik Dragan Popović ukazao je na problem najmanje 10 učenika sa udaljenih naselja Štrbac, Kulma Topolnica, Kopana Glavica i drugih, koji stanuju privatno i čiji roditelji, samo za smeštaj mesečno izdvajaju oko 50 evra, pa je uputio apel da se pomogne. Dejan Vagner, predsednik opštine Majdanpek je istakao da internat ne može da se korist, jer je, nadležna inspekcija donela rešenje koje to zabranjuje, a samo stanje u objektu je rezultat dugogodišnje nebrige i nerešenih imovinsko pravnih odnosa koji su onemogućavali adekvatno održavanje. Istakao je da će biti sagledane mogućnosti da se tim porodicama pomogne.

Odbornici su izglasali saglasnost na Godišnji plan rada Predškolske ustanove „Marija Munćan“, kao i izveštaj o realizaciji godišnjeg plana rada. Usvojili su i predlog odluke o održavanju zgrada i spoljnog izgleda zgrada, načinu sufinansiranja aktivnosti na unapređenju svojstava stambenih i stambeno-poslovnih zgrada. Svojom odlukom izmenili su Rešenje o obrazovanju Komisije za planove opštine, kao i Predlog Odluke o pružanju dimničarskih usluga. Doneta je i odluka o utvrđivanju visine naknade za rad u nadzornim odborima javnih preduzeća, za koju je pravni osnov u zakonskim rešenjima, a razlozi u praktičnoj potrebi obezbeđivanja pravične naknade za rad pojedinaca kako bi se obezbedili kvalitet, ali i odgovornost u radu, kako je to obrazložio Dejan Škorić, pomoćnik predsednika opštine.

Data je saglasnosti da se potraživanja opštine prema Društvu „Trajal korporacija“ AD Kruševac konvertuju u udeo opštine Majdanpek u kapitalu društva u postupku usvajanja UPPR-a, a i Predlog odluke o otpisu potraživanja po osnovu ustupljenih javnih prihoda budžeta opštine Majdanpek prema subjektu privatizacije – Društvu za održavanje zgrada,  DOO Beograd.

Usvojen je i Predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javnog preduzeća za proizvodnju i distribuciju toplotne energije „Majdanpek“, a data je i saglasnost Savezu za školski sport za upotrebu imena opštine u nazivu.

Takođe, doneto je više odluka vezano za realizaciju Programa mera i podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek koji se praktično svode na preraspodelu ranije opredeljenih sredstava za ovu godinu, a naglašeno da je stepen realizacije povoljniji nego ranije.

Na predlog Komisije za kadrovska pitanja, odlikovanja i druga javna priznanja SO Majdanpek, Vesna Tričković, dosadašnji direktor Centra za socijalni rad, ponovo je, po konkursu, izabrana na tu dužnost. Funkciju vd direktora do imenovanja direktora po konkursu, a najduže do godinu dana obavljaće Đorđe Roškić u JKP “Majdanpek”, Nebojša Zarkov u JKP „Vodovod“, Jugoslav Maksimović u Muzeju, a Jasmina Stefanović imenovana je za vd lica zaduženog za zastupanje Fondacije za lokalni ekonomski razvoj na period od šest meseci. Ovom prilikom nove članove dobilo je više nadzornih odbora javnih preduzeća i školskih i upravnih odbora ustanova.

I.Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *