ZAJEČARSKA PIVARA NE UTIČE NA DRUGE POTROŠAČE VODE U ZAJEČARU

ZAJEČAR– Rad bunara IEB-6K iz kojeg Zaječarska pivara crpi vodu za proizvodnju piva nema uticaja na druge potrošače vode u Zaječaru, zaključak je studije pod nazivom Ekspertska analiza uticaja eksploatacije podzemnih voda putem bunara IEB-6K na ostala  izvorišta podzemnih voda u Zaječaru.

Direktor HEINEKEN Srbija Alekandros Daniilidis kaže: „Naša kompanija se obavezala da u zemlji u kojoj posluje vodi računa o tome da ima pozitivan uticaj, i to pre svega na planu zaštite životne sredine. Pored velikih investicija i doprinosa domaćoj privredi, obraćamo pažnju na posledice naših aktivnosti po životnu sredinu i uslove života u lokalnoj zajednici. Upravljanje vodnim resursima jedan je od ključnih elemenata poslovanja kompanije Heineken na globalnom nivou. Možemo se pohvaliti znatnim smanjenjem potrošnje vode u proizvodnji, o čemu svedoči i Izveštaj o održivosti koji objavljujemo svake godine. Od trenutka kada je otvoren dijalog o upravljanju vodnim resursima u gradu, i pored činjenice da se striktno pridržavamo domaćih propisa, odlučili smo da bez odlaganja od poznatih stručnjaka tražimo da pripreme studiju o uticaju našeg poslovanja na druge izvore vode u Zaječaru. Zadovoljni smo što je analiza pokazala da naša proizvodnja ne utiče na druge izvore podzemnih voda u gradu.“

Docent sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Vladimir Živanović konstatovao je da se količina vode koju Zaječarska pivara eksploatiše putem bunara IEB-6K kontinualno prati putem vodomera i očitava jednom nedeljno.

„Prema rezultatima studije srednja godišnja i maksimalna potrošnja vode znatno je niža od utvrđenih rezervi ovog vodoizvorišta, a testovi maksimalnog kapaciteta u okviru ove studije dokazali su da bunar IEB-6K može dugotrajno da radi. Takođe, analiza pokazuje da se postojeće javne česme u Zaječaru nalaze van radijusa uticaja bunara iz kojeg se Zaječarska pivara snabdeva“, rekao je Živanović.

Dejan Vatović, direktor Zaječarske pivare, podsetio je da kompanija HEINEKEN Srbija ima sve neophodne dozvole i saglasnosti za rad bunara IEB-6K, iz kojeg se pivara snabdeva vodom neophodnom za proizvodnju. Vatović je rekao da će Kompanija, u skladu sa zakonskim propisima, organizovati istraživanja vezana za rezerve podzemnih voda svakih 5 godina u cilju potvrde stabilnosti i kontinuiteta ovog izvorišta.

Ekspertsku studiju je za potrebe kompanije HEINEKEN Srbija pripremilo konsultantsko preduzeće Civitta Consulting iz Beograda u saradnji sa ekspertima Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda i inženjerskom kompanijom Delta inženjering.

Civitta Consulting iz Beograda je partnersko društvo koje je osnovala grupa profesionalaca sa različitim iskustvima iz međunarodnih konsultantskih kompanija, preduzetničkog okruženja, vodećih kompanija u privatnom i državnom sektoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *