OTVORENA IZLOŽBA “BLAGO I CAREVI – RASKOŠ RIMSKE SRBIJE”

U italijanskom gradu Akvileji, u palati Meizlik, otvorena je izložba “Blago i carevi  – raskoš rimske Srbije”.

Na otvaranju su govorili Antonio Zanardi Landi, predsednik Fondacije Akvileja, ambasador Srbije u Rimu Nj. E. Goran Aleksić, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i infomisanja i gradinačelnik Akvileje Gabrijele Stangero.

Izolžba je izazvala veliko interesovanje tako da su vest preneli svi vodeći italijanski mediji, medju njima i nacionalna agencija ANSA.

Svečanom otvaranju prisuatvovao je veliki broj ličnosti iz političkog i kulturnog miljea Italije i više stotina građana Akvileje.

Na dva sprata palate u veoma modernoj postavci koju su zajednički osmislili naši i italijanski stručnjaci, dizajneri, arhitekte i arheolozi, izloženo je 61 umetničko delo iz bogatih zbirki osam muzeja u Srbiji.

Naročito interesovanje posetilaca izazvali su pozlaćeni rimski paradni šlemovi iz Jarka i Berkasova, glava imperatora Konstantina Velkog, kao i porfirni portret imperatora Galerija.

Zbirka porfirnih nalaza iz Sremske Mitrovice po prvi put je prikazana u inostranstvu i takođe je izazvala veliku pozornost prisutnih.

Zajednička ocena naših i italiianskih stručnjaka je da je postignut veliki uspeh organizacijom ove izložbe koja ukazuje na važnost prostora Srbije u razvoju Rimskog carstva i činjenicu da je na tlu današnje Srbije rođeno 17 rimskih careva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *