ZA VIŠE DECE

MAJDANPEK- Sa ciljem da podstakne rađanje dece, afirmiše roditeljstvo i pomogne porodicama sa decom, a zainteresovanim parovima u finansiranju četvrtog postupka vantelesne oplodnje, Opština  Majdanpek je na prošlonedeljnoj sednici Opštinskog veća utvrdila predlog Odluke o ostvarivanju prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje. Ona predviđa pomoć u pokrivanju troškova postupka i nabavke neophodnih lekova u visini od 300 hiljada dinara po paru.

Kako poslednji demografski pregled opštinu Majdanpek, uz Crnu travu i Babušnicu, svrstava u opštine sa najvećim padom broja stanovnika, sa ciljem da ublaži negativnu stopu prirodnog priraštaja i smanji migraciju porodica sa decom, opština Majdanpek već niz godina sprovodi i unapređuje mere finansijske podrške porodicama sa decom i podstiče rađanje, a poslednja u nizu je pripremljena odluka koja bi na prvom narednom zasedanju Skupštine trebalo da se nađe pred odbornicima da se finansijski pomogne parovima koji za sobom imaju tri neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje,  još jedan postupak, uz uslov da žena ne bude starija od 45 godina.

U opštini Majdanpek prema važećoj odluci jednokratni dodatak za rođenje deteta iznosi 10 hiljada dinara,a svako treće dete u porodici ima mesečni dodatak od šest hiljada dinara. Pravo na dodatak od tri hiljade dinara ima i svako treće dete u porodici koje srednju školu pohađa van teritorije opštine Majdanpek, a majke sa četvoro maloletne dece dobijaju 25 hiljada dinara mesečno do punoletstva prvog deteta, odnosno dok imaju četvoro maloletne dece. Sve ove mere, nisu značajnije povećale broj novorođene dece, ali se uz mere koje u ovoj godini preduzima i država, računa da će rezultati biti povojniji.

I.Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *