POJAS DEO KULTURE ISTOČNE SRBIJE

KLADOVO –  “Večiti krug” naziv je izložbe pojaseva Etnološke zbirke Narodnog muzeja Zaječar koja se u galeriji kladovskog Doma kulture može razgledati do 4. septembra. Etnološko odeljenje zaječarskog muzeja poseduje bogate zbirke seoske i gradske nošnje i nakita, a u Kladovu je izložena polovina od 409 pojaseva.

-Izložba prikazuje oko 200 pojaseva iz kolekcije koja predstavlja najveću muzejsku zbirku pojaseva u Srbji, ne računajući Etnografski muzej u Beogradu. Pojas je po verovanjima bio neophodan čoveku kako na ovom tako i na „onom“ svetu, te ga zato simbolično možemo nazvati čovekovim večitim krugom. Pojas je jedan od najznačajnijih delova nošnje ne samo u srpskom, već i kod drugih naroda – istakao je  dr Dejan Krstić, autor izložbe.

Pojas je u tradicionalnoj kulturi stanovništva istočne Srbije oduvek  imao višenamensku ulogu,a kolekcija izložena u Kladovu ima poseban značaj zbog raznovrsnosti, smatra dr Krstić.

-Čovek istočne Srbije je na pojas obraćao veliku pažnju, od njegove izrade do najraznovrsnijeg korišćenja. Njegova praktična namena daje mu široku upotrebu u materijalnoj kulturi,  za razliku od mnogih drugih materijalnih predmeta, zahvaljujući svojoj višeznačnoj simbolici, kao i dekorativnosti, on je dobio značajno i istaknuto
mesto u socijalnoj i duhovnoj tradicionalnoj kulturi-zaključio je
Krstić.
Autor je etnolog i antropolog i  muzejski savetnik Narodnog muzeja Zaječar. Organizator izložbe je kladovski Centar za kulturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *