POČETAK IZGRADNJE RUDARSKIH OBJEKATA KOD BORA 2019. GODINE

????????????????????????????????????

Rakita Exploration, kompanija koja trenutno vrši istražne radove kod Bora, i koja je u zajedničkom vlasništvu kompanija Nevsun Resorsis i Friport Mekmoran, saopštila je juče da je u toku izrada studije izvodljivosti gornje zone rudnog ležišta Čukaru Peki kod Bora, sa ciljem da se proceni isplativost eksploatacije kao i prerade bakra i zlata ovog ležišta sa visokim sadržajem rude.

– Trenutne studije ukazuju na mogućnost otvaranja podzemnog rudnika u gornjoj zoni na dubini od 450 do 850 m, koji bi postao operativan do kraja 2021.Pristup gornjoj zoni biće omogućen putem tunela sa nagibom, odnosno niskopa, koji će se  najpre koristiti kao istražni niskop sa ciljem uzimanja uzoraka radi tehnoloških proba, radi potvrđivanja isplativosti daljeg ulaganja u razvoj gornje zone. Pretpostavka je da će koncentrat dobijen iz postrojenja za preradu rude i proizvodnju bakarnog koncentrata sa primesama zlata biti plasiran na međunarodno tržište – saopšteno je iz te kompanije.

Realizacija istražnog niskopa za nalazište u gornjoj zoni planirana je krajem 2017. godine.

-Početak izgradnje rudarskih objekata i prateće infrastrukture planiran je za početak 2019. godine, nakon pozitivnih rezultata Studije opravdanosti i ishodovanja dozvola i svih potrebnih odobrenja od strane relevantnih organa. izgradnja postrojenja za preradu rude iz gornje zone očekuje se da bude kompletirana najkasnije 2021. godine, dok bi rudnik postao operativan nešto kasnije iste godine – navode u Rakiti.

Iz ove kompanije su poručili i da je period eksploatacije i prerade procenjen približno na 12 do 15 godina, s tim što će tačan vremenski okvir predviđen za ove aktivnosti biti temeljnije razjašnjen u Studijama opravdanosti za gornju zonu.

DSC_0094-Trenutno je na projektu upošljeno oko 410 ljudi, a tokom predviđenog peridoa od dve godine za izgradnju procenjuje se da će biti uposleno i oko 1200 radnika. Očekuje se da će se taj broj zadržati na 600 ljudi tokom operativne faze rudnika gornje zone. Cilj Rakite je da prvenstvenoi sarađuje sa lokalnim kompanijama za pružanje usluga  nabavke materijala i proizvoda, a ukoliko kompanije ne mogu da zadovolje zahtevane tehničke i operativne zahteve pristupa se angažovanju kompanije iz inostranstva. Primenjuje se praksa  da kpmanije iz inostranstva moraju da registruju lokalne ćerke kompanije i da posluju preko ovih subjekata kako bi se osigurala usaglašenost sa srpskim Zakonom o radu i ostalom pratećom regulativom koja reguliše poslovanje u Srbiji – rečeno je u ovoj kompaniji.

Novinarima je saopšteno i da je politika zaštite životne sredine kompanije Rakita usklađena  sa zakonima koji regulišu oblast zaštite životne sredine kako bi se umanjio uticaj na životnu sredinu uz korišćenje proverenih strategija upravljanja rizicima.Rakita će tokom razvoja projekta uključiti lokalne zajednice koje suobuhvaćene Projektom, dok će tokom procesa ishodovanja dozvola, angažovati i direktno sarađivati sa nacionalnim institucijama koje obavljaju delatnosti zaštite i unapređenja prirodnog i kulturnog nasleđa Srbije.

Objašnjeno je da je rudno ležište Čukaru Peki podeljeno je na „gornju zonu” i „donju zonu”. Nevsun drži 100 % udela u gornjoj zoni i izvođač je projekta. U donjoj zoni, nakon izrade Studije izvodljivosti gornje zone, Nevsun će imati 46 % udela u donjoj zoni, a Friport preostalih 54%.

https://www.youtube.com/watch?v=jzYcolyfB7k&feature=youtu.be

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *