DVE DEVOJČICE PRVE BEBE ROĐENE U BORU U 2019.GODINI

Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić obišao je danas Porodilište Opšte bolnice gde je majkama prvorođenih beba u Novoj godini uručio bukete cveća.  U novogodišnjoj noći prvorođena beba je devojčica Leona Njagojević, rođena dva sata nakon ponoći a u pola šest ujutru 01. januara rođena je još jedna devojčica Nelsihan Ramadan.

– Ova godina je krenula na pravi način i najlepše vesti stižu uvek iz porodilišta. Za decu rođenu u prvom danu nove godine, grad Bor izdvaja 49.900 dinara. Pored toga, iz budžeta se izdvaja i 25 000 dinara za prvorođeno dete, 40 000 dinara za drugo dete i  70 000 dinara za treće i četvrto dete, a nezaposlene porodilje dobijaju i po 15 000 dinara mesečno do detetove navršene prve godine života.  Novac je svakako neophodan a najbitnije je da se  deca rađaju jer kao grad  nećemo imati  suštinu postojanja ako nam nisu puni parkići i škole – kazao je Milikić.

Leonina majka Dajana Mančev Njagojević (22) izjavila je da joj je rođenje Leone najlepši poklon za Novu godinu.

– Ovo je moje drugo dete, imam sina i presrećna sam što sam sad dobila devojčicu. Teška je tri kilograma i 50 grama, porođaj je protekao lako i bez problema – kazala je Dajana.

Dr Goran Golubović, načelnik Odeljenja ginekologije borske bolnice naglasio je da je 2018. godine bilo 60 porođaja manje nego 2017. godine.

-U 2018. smo imali  369 porođaja. Rođeno je 373 beba, jer je bilo nekoliko blizanačkih trudnoća. Ova godina je dobro počela i nadam se da će se statistika popraviti.  Kada je reč o radu odelenja i resorno ministarstvo i lokalna samouprava su se potrudili da imamo dobru opremu za rad a i kadrovski stojimo dobro. Potreban nam je potrošni materija kao što su pelene i ono što se troši svakodnevno ali što se tiče većih investicija, zasad imamo svu neophodnu opremu za rad– rekao je dr Golubović.

Gradonačelnik Bora je obišao i Dečije odeljenje borske bolnice i mališanima koji trenutno borave u bolnici podelio novogodišnje paketiće.

– Trenutno ima puno  virusnih infekcija  i puno je dece na odeljenju, i ova poseta  im puno znači. Svi znamo koliko je teško biti u bolnici a još teže je kada se to dogodi u vreme praznika  i tada je svaka pažnja  dobrodošla i u ime dečice se svima zahvaljujem koji su se setili i darovali ih – kazala je dr Branka Badža, pedijatar.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *