HUMANISTA IZ FRANCUSKE DRUŽIO SE SA KLADOVLJANIMA

Spontanim aplauzom završena je književna tribina na kojoj je u galerijskom prostoru gradskog Doma kulture Kladovljanima govorio  Arno Gujon, humanista osnivač i direktor francuske Nevladine organizacije “Solidarnost za Kosovo”.  Iskreni, višeminutni aplauz na otvorenoj sceni je najmanje čime su Kladovljani mogli da nagrade humanog čoveka. On je predstavio svoje  treće, dopunjeno izdanje autobiografije “Svi moji putevi vode ka Srbiji”.

– Da svi moji putevi vode u Srbiju, shvatio sam nakon prvih dolazaka na Kosovo i Metohiju kada me je narod koji tamo živi dočekao toplo i srdačno, kao što brat dočekuje brata, rođak rođaka, kada sam počeo da učim srpski jezik  i ušao duboko u kulturu naroda i njegov smisao za humor.  Srbija je u mojoj porodici bila tema godinama, negovali smo srpsko-francusko prijateljstvo. Pomažemo jer želelimo moj brat i ja da pretvorimo ono što osećamo prema Srbiji u konkretna dela. Ko bi rekao da ću jednog dana ja koji sam rođen u Francuskoj  bez stvarnih i realnih veza sa Srbijom, Kosovom i Metohijom govoriti o svom četrnaestogodišnjem humanitarnom angažmanu za Srbe na Kosovu i to još na srpskom jeziku- kazao je Gujon.

Francuz sa srpskim pasošem već 14 godina pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i za to vreme prikupio je i podelio humanitarnu pomoć vrednu milione evra, ali od 10. septembra ne može u Južnu Srpsku pokrajinu pošto  mu je kosovska policija zabranila ulazak jer kako su naveli, on je na spisku onih koji nemaju dozvolu za posetu Kosovu.

– Oni kažu da mi je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju zato što imam zabranu. Takvo objašnjenje bez valjanih dokaza  je paradoks koji civilizovani svet u 21. veku  ne poznaje. Bez obzira na sve nastavljam borbu da se taj problem reši jer je moja životna orjentacija da pomažem Srbima koji teško žive u enklavama na Kosovu i Metohiji-naglasio je Gujon koji sa suprugom i dvoje dece  od pre pet godina živi u Beogradu.

Arno Gujon je  preko svog udruženja do sada poslao pomoć u vrednosti od pet i po miliona evra, od čega tri i po miliona konvojima i dva miliona direktnih ulaganja. Sva sredstva, kako naglašava, potiču od privatnih donacija. Druženje sa humanim čovekom Kladovljanima je omogućio Centar za kulturu u okviru obeležavanja 145 godina od otvaranja prve čitaonice u tom gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *