ISPUNJEN GODIŠNJI PLAN PROIZVODNJE

Zahvaljujući maksimalnoj pogonskoj spremnosti hidroagregata hidroelektrana „Đerdap 1“  49 dana pre roka, odnosno 12. novembra ispunila je godišnji plan proizvodnje  struje jer je elektroenergetskom sistemu Srbije  isporučila 4.717.950.000 kilovat-časova električne energije.

Godišnji proizvodni plan za 2018. projektovan je na 4.710.000.000 kilovata struje. Na uspešan proizvodni rezultat uticala je povoljna hidrologija  u prvih sedam meseci, kada je naša najveća hidroelektrana  proizvela 660 miliona kilovat-časova električne energije  više od plana za taj period u godini. Nakon toga usled dugotrajnog sušnog perioda  nepovoljni hidrološki uslovi uticali su na proizvodnju. To se posebno odrazilo u oktobru  jer je svake sekunde do hidroagregata stizalo 2045 metara kubnih vode što je najmanje za taj mesec od izgradnje hidroenegetskog i plovidbenog sistema „Đerdap 1“ , pa je hidroelektrana kod Kladova proizvela  za 23 odsto manje struje  s obzirom da je elektroenergetskom sistemu Srbije isporučila 195,8 umesto planiranih 255 miliona kilovat-časova električne energije. U tom mesecu  27. oktobra zabeležen je i najmanji dnevni dotok od samo 1770 kubika vode u sekundi. S obzirom na vremenske prilike do kraja kalendarske godine taj trend biće prevaziđen.

– Na osnovu dugoročnih prognoza hidrologa veći dotok u đerdapsku akumulaciju  očekuje se u decembru i to je garancija za bolju proizvodnju struje. Ukoliko se prognoze obistine HE „Đerdap 1“ trebao bi da poslovnu godinu završi  sa prizvodnjom od oko 5,2 milijarde kilovat-časova električne energije, odnosno za oko 500 miliona kilovata više od godišnjeg plana- kazao je Dragan Maksimović, direktor naše najveće hidroelektrane.

Pri trenutnom dotoku od 3000 kubika vode u sekundi hidrocentrala kod Kladova dnevno prizvodi devet miliona kilovat-sati struje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *