NEDIMOVIĆ: PRIORITET PODRŠKA MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA

Ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije  Branislav Nedimović je tokom radne posete opštini Kladovo podsetio da će budžet za poljoprivredu u narednoj godini biti  gotovo 52 milijarde dinara, sedam milijardi više nego u 2018. To znači da će biti novca  za mehanizaciju, opremu i sve ono što može uticati na bolje prinose u poljoprivrednim gazdinstvima – izjavio je posle sastanka sa rukovodstvom opštine Kladovo resorni mnistar. On je istakao da je uočio da zahteve  za subvencije  podnosi mali broj poljoprivrednika iz kladovskog kraja.

– Za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu u budžetu je devet milijardi dinara. Država će 50 odsto uloženog vratiti i onima koji budu ulagali u skladišta i preradu. Uz direktna davanja na to će otići gotovo 33 milijarde dinara- rekao je ministar.

Resorno ministarstvo raspisalo je četvrti poziv za podnošenje zahteva za subvencije u poloprivrede  u okviru IPARD programa.

– Poziv se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine , a za tu namenu je opredeljeno 25 miliona evra. U prethodna tri konkursa imali smo 502 aplikacije, bilo je i onih koje nisu odobrene, ali tek smo šest meseci u ovom projektu i mislim da će situacija biti sve bolja -poručio je ministar Nedimović i najavio da će uskoro biti raspisan
još jedan  poziv.

Ministar je u naselju Rtkovo obišao domaćinstvo Nikole Verbunkića, poljoprivrednika koji obrađuje 550 hektara plodnih oranica u Ključkoj niziji. Na tribini u mesnom Domu kulture resorni ministar je najavio da je u toku izrada novog Programa za Istočnu Srbiju u kojem su sadržane mere  za podršku mladim poljoprivrednicima  u oblasti
stočarstva i voćarsta, jer je namera sa se pospeše te grane poljoprivrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *