NEGOTINCI PO PETI PUT OBELEŽILI SVETSKI DAN HORSKOG PEVANJA

Petu godinu zaredom Negotin su se priključili obeležavanju Svetskog dana horskog pevanja dvodnevnom manifestacijom koja je okupila 16 horova, od kojih osam negotinskih. Tokom ove svojevrsne smotre horova nastupili su ansambli iz Zaječara, Knjaževca, Sokobanje, ali i  Rumunije, i to iz Targu Žija, Turn Severina i Temišvara.

Bogatim i raznovrsnim programom publici koja u gradu Mokranjca horsko pevanje i najviše ceni predstavilo se osam negotinskih horskih ansambala. Da su dostojni naslednici tradicije horskog stvaralaštva u Negotinu koji je srpskoj i svetskoj baštini dao jednog velikog Stevana Mokranjca, pokazali su, pre svih, prosvetni radnici, dirigenti horova koji sa decom već godina predano i naporno rade.

Negotinci su sa oduševljenjem propratili nastup osam od devet negotinskih horova, naslednika rodonačelnika srpske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca: Hor “Vivak-2015”, pod upravom Dragane Marinović Simonović, Hor Negotinske gimnazije koji vodi Danijela Marković, horove gradskih osnovnih škola “Vuk Karadžić” (Tanja Milosavljević), “Vera Radosavljević” (Bojan Milosavljević” i “Branko Radičević” (Ema Milošević-Anđelić”. Na sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac” nastupili su i novoosnovano Negotinsko pevačko društvo “Mokranjac” pod upravom Ružice Rajković, Hor Osnovne muzičke škole koga sa uspehom vodi Aleksandra Đukić, kao i Hor Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, pod upravom Ružice Rajković.

Obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja u Negotinu, u organizaciji Umetničke škole “Stevan Mokranjac” i Doma kulture, sa opštinom Negotin kao pokroviteljem, nastavljeno je nastupom zaječarskih horova: „Lavirint“ pod upravom Željke Aleksić, Hora Hrama Roždestva Presvete Bogorodice sa dirigentom Natašom Jovanović, Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“  koga vodi Maja Milenković, ali i Dečijeg hor „Sokolići“ iz Sokobanje pod vođstvom Milice Božić i Hora „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Knjaževca kojim diriguje Martina Milošević.

Publici su se predstavili i rumunski horovi: „Zvončići“  iz Targu Žija sa dirigentom Loredanom Buliga, Gimnazijski hor „Dositej Obradović“  iz Temišvara kojim diriguje Joca Bugarski, kao i hor „Vox Dunaris“ iz Turn Severina koji vodi Viorel Dorin  Bala.

 

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *