ODRŽANA 12. ŠIPURIJADA

U selu Novo Korito održana je u subotu, 13. oktobra, dvanaesta po redu, turističko – privredna manifestacija “Šipurijada“.

Manifestaciju koja promoviše iskorišćenje prirodnih resursa, otvorio je Igor Stevanović, zamenik predsednika SO Knjaževac, naglašavajući da su ovakva dešavanja od izuzetnog značaja za život i napredak sela, čuvanje tradicije.

Džemovi i marmelade, sokovi, sirupi, rakije, likeri – sve to pravi se od šipurka, biljke, koja raste na poljima Timočke krajine. Nije ga lako ni ubrati, a kamo li preraditi, kažu u poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom zdrave hrane.

Šipurkom su se na svoj način, bavili i najmlađi iz Predškoske ustanove “Bajka“ i osnovnih škola kroz svoje likovne i literarne radove, suvenire, aranžmane.

Idejni tvorac “Šipurijade“, Toplica Ignjatović, koji živi i radi u Sloveniji, osmislio je za 12. manifestaciju neke novine, kakva je izbor kralja šipurka, odnosno specijalne teritorije pod nazivom “Šipurijana“. U saradnji sa mesnom zajednicom Novo Korito “Šipurijadu“ je organizovala Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Posetioce su u seoskom domu u Novom Koritu zabavljali folklori, pevačke, grupe i narodni pesnici iz Srbije i Bugarske.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *