POTPISANI UGOVORI SA POLJOPRIVREDNICIMA

ZAJEČAR – U velikoj Sali Gradske uprave u Zaječaru u ponedeljak su potpisani  ugovori o dodeli subvencija za nabavku mehanizacije i opreme za navodnjavanje u voćarstvu u 2018. godini. Uslove iz konkursa  ostvarilo je  63 poljoprivrednih proizvođača. Na skupu je rečeno da će grad naći sredstva za sve kvalitetne projekte  vezane za poljoprivredu. Naglašeno je i da je infrastruktura u selima loša kao i da će se u narednom periodu shodno mogućnostima ta situacija popraviti.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je istakao da je svestan činjenice da su sredstva izdvojena za poljoprivredu mala i nedovoljna ali da je namera grada da se fond za poljoprivredu značajno uveća. On je podsetio poljoprivrednike  da je grad pod teretom lošeg zatečenog stanja u finansijama, ali i naglasio da stvari idu na bolje.

– Biće novca za ulaganje u poljoprivredu, za sve kvalitetne projekte za koje budete imali potrebe. Sledite one koji se na ovim prostorima ozbiljno bave određenim granama poljoprivredne proizvodnje jer ti koji ostvaruju profit treba da vam budu primer i uzor gde treba i vi da usmerite svoje snage.  Mislim da je za to ovaj kraj „Bogom dan“ što pokazuju i oni koji dolaze u ovo mesto kada je u pitanju voćarska proizvodnja. Ima puno planova. Vama je najveći problem da se obezbedi određena mehanizacija. Gledaćemo da omogućimo da svako preko tri ili pet hektara  pod zasadima voća ili povrća, koliko budu rekli stručnjaci, besplatno od grada dobije mogućnost da se izbuše  bunari i dovede voda za sisteme da imate „kap po kap“, da ne zavisite toliko od vremena, da počnemo da ulažemo u zaštitu vaše muke, u sisteme, kako biste bili sigurni da ono što ste posadili možete i da uberete, a ne da zavisite od toga kakvo će vreme da bude –  rekao je Ničić.

Ukupna vrednost predviđena konkursom bila je tri miliona dinara, ali zbog velikog interesovanja  opredeljena su i dodatna sredstva od 800 hiljada dinara.

– Ovo je samo početak i planiramo da sredstva povećavamo kako bude bilo potrebe. Program smo osmislili tako da ove godine imaju prednost oni koji nisu koristili sredstva prošle godine, ali ovde ima i onih koji su subvencije dobili ranije. Moram da kažem, da su mnogi poljoprivredni proizvođači pogrešno razumeli da je limit 40 godina, što nije tako. Sve zavisi od toga koliki je budžet i koliko će se ljudi javiti, tako i raspoređujemo sredstva. Mi se trudimo da što više animiramo ljude, da oni koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom, mogu i da koriste sredstva“ istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Iz gradske uprave je najavljen i konkurs  za sadnice voća koji će biti raspisan do kraja avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *