ZNAČAJ GEOTURIZMA

Predavanjem o značaju geoturizma, sa fokusom na budući Geopark Đerdap, u Javnom preduzeću “Nacionalni park Đerdap” obeležen je Svetski dan turizma, 27.septembar. Darko Timotić, šef odseka za prirodnjačku zbirku u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, govorio je o značaju geoturizma koji podržava i unapređuje geografski karakter mesta, njegovu okolinu, nasleđe i dobrobit stanovništva, pre svega, kroz zapošljavanje.

Pored predavanja, prikazan je dokumentarno ekološki film o prirodnim lepotama podunavlja kroz Srbiju “Dunav – reka života”dr Olivera Fojkara.

Budući Geopark Đerdap bi u poređenju sa Nacionalnim parkom trebalo da obuhvati veću površinu sa većim geodiverzitetom i većim brojem geoloških lokacija i prostirati se na površini od 1330 km kvadratnih. Ta površina je za 692 kvadratna kilometara veća od površine Nacionalnog parka Đerdap. Nalaziće se unutar dva administrativna okruga – Borskog i Braničevskog i unutar četiri opštine – Majdanpek, Golubac, Kladovo i Negotin. Sedište Geoparka će se nalaziti u Donjem Milanovcu.

Ideja da se uspostavi geopark Đerdap stara je više od decenije, a tek prošle godine predat je aplikacioni dosije za geopark Đerdap. U okviru UNESCO Global Geoparks Network postoji 111 priznatih geoparkova, od kojih je 64 u Evropi, a Republika Srbija nema ni jednu teritoriju proglašenu za geopark. Po definiciji, geopark je teritorija koja sadrži geološku baštinu posebne važnosti, retkosti ili estetskog izgleda. Đerdap ima sve to i interes da razvija najvažnije ciljeve, zaštitu, edukaciju i geoturizam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *