TRAŽI SE BOLJA PRIPREMA ODLUKA

Sednicu Opštinskog veća u Majdanpeku  obeležili su zahtevi da se bolje pripremi materijal za pojedine tačke dnevnog reda, te odlaganje tih tačaka (Odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu, Predlog odluke o utvrđivanju liste deficitarnih zanimanja, Odluke o broju istrukturi stipendija i Predlog odluke o pokretanju postupka za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu) za narednu sednicu koja bi trebalo da se održi već iduće nedelje.

Vezano za prosečnu cenu kvadratnog metra nepokretnosti na osnovu kojih se utvrđuje iznos poreza za narednu godinu, istaknut je zahtev da se predlogom odluke umesto sadašnje tri utvrdi šest zona, koliko zakonski okvir dozvoljava sa ciljem da se poresko opterećenje građana sprovede pravičnije. Zarad toga, biće neophodno da se pripremi i izmena odluke o zonama, a kompletna problematika treba da se bolje pripremi za narednu sednicu opštinske vlade koja će tada odlučivati i o deficitarnim zanimanjima. Na predloženoj listi, na osnovu dostavljenih predloga pravnih subjekata, našla su se i zanimanja sa kojima na evidenciji NSZ ima nezaposlenih lica, a nije bilo nekih drugih za koja se procenjuje da bi ovoj zajednici bila dragocena.

Članovi Opštinskog veća u Majdanpeku prihvatili su predlog izmena Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine budući da odluka o rebalansu budžeta opštine predviđa izmenu, odnosno, za oko 10 miliona dinara smanjenje u prihodima ovog fonda, a tako i rashodima, na uštrb predviđenih sredstava za izradu projektne dokumentacije za toplanu. Na dnevnom redu našao se i Nacrt odluke o izmeni i dopuni Odluke o proširenim pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti, a odnosi se na obezbeđenje grejanja, odnosno, proceduru nabavke pet kubnih metara ogrevnog drveta za socijalno ugrožene. Usvojeno je i rešenje o visini finansijske podrške porodicama sa decom koje praktično ostaju iste i u narednoj godini. Uzgred, čulo se, da 55 porodilja koristi naknadu do navršenja prve godine deteta, da 23 nezaposlene majke sa četvoro i više dece koristi pravo na dodatak, dok je 181 dete korisnik naknade za 3. i svako sledeće dete u porodici, a 68 korisnica iskoristilo je jednokratno dodatak od 10 hiljada dinara za rođenje deteta.

U skladu sa kadrovskim promenama na čelu opštine, izmenjen je sastav Opštinskog štaba za vanredne situacije, usvojene su izmene Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u opštinskoj upravi, a prihvaćena i Odluka o izradi plana detaljne regulacije za arheološko nalazište  Rudna glava, kao projekta u okviru EU pro programa, gde će petinu sredstava za izradu plana uložiti opština Majdanpek, a ostatak stići kao donacija Kancelarije UN za projektne usluge.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *