Category: POLITIKA

ZAJEDNIČKA MISIJA SRBIJE I ALŽIRA NA ČUVANJU TEKOVINA

NEGOTIN – Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub otvorio je nedavno u galeriji Mokranjčeve rodne kuće izložbu “Srpsko vojno groblje Deli Ibrahim”. Reč je o fotografijama groblja u Alžiru na kome počivaju posmrtni ostaci 324 pripadnika srpske vojske, stradalih od 1916. do 1919.

-Srpski narod je dao veliki doprinos alžirskom tokom njegove borbe za nacionalno oslobođenje. U toj borbi je aktivni učesnik bio i fotograf Stevan Labudović, čije fotografije danas imamo priliku da gledamo, a koji se borio sa alžirskom vojskom. Treba odati duboko priznanje tom čoveku, bilo da je reč o srpskom groblju u Alžiru ili o fotografijama koje je on snimao tokom rata u Alžiru, koje su svedočanstvo o tom dubokom prijateljstvu – istakao je ambasador Abdelhamid Šebšub.

Više

JAVNA PREDUZEĆA BEZ GUBITAKA, ALI I DALJE SA SUBVENCIJAMA

MAJDANPEK- Ovonedeljna sednica Opštinskog veća u Majdanpeku, protekla je u znaku priprema za već zakazanu sednicu Skupštine opštine, na kojoj bi više pitanja o kojima se raspravljalo trebalo da dobije konačan epilog, a tako i niz onih od kojih najdirektnije zavisi i najvažniji planski dokument, budžet opštine za narednu godinu.

Više

PRVI KORAK U REKONSTRUKCIJI MREŽE JAVNE RASVETE

KLADOVO – Na sednici lokalnog parlamenta  podršku odbornika dobio je predlog Odluke  o pokretanju postupka  za realizaciju javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju  mreže javne rasvete u opštini Kladovo.To podrazumeva da klasičan sistem osvetljenja zamene  led diode.

– Kompletnom rekonstrukcijom  rasvete biće obuhvaćani  grad i sva naselja u opštini Kladovo. Led diode troše za šest puta manje energije, vek trajanja im je znatno duži, a održavanje je znatno jeftinije.Odlukom smo otvorili proceduru za izbor konsultanta,  što je preduslov da  se objavi tender za najpovoljnijeg  ponuđača iz te oblasti- objasnio je  Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

Više

KAKAV NAROD, TAKVA I VLAST

Bor:“Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave“(8)

Ljubiša Repedžić, član Opštinskog veća Opštine Bor zadužen za sela i poljoprivredu, je “ona druga strana“, a ujedno je, kao žitelj borskog sela Luka i “ona prva strana“. Šta druga strana odgovara prvoj strani, uverite se sami. Ipak, naš zaključak je da sve naše probleme možemo da rešimo. Možemo, ako samo svako radi svoj posao.

Kako Vi vidite ulogu saveta MZ između meštana koji su ih birali i lokalne samouprave?

Više

SLABA IZLAZNOST BIRAČKOG TELA

KLADOVO-Prema prvim preliminarnim rezultatima Izbore za Savete mesnih zajednica u opštini Kladovo obeležila je mala izlaznost. Na 26 biračkih mesta u gradu i 22 naselja glasalo je 6146 građana ili 27,2 odsto od 22.577 upisanih u birački spisak opštine Kladovo.

Više

DELEGACIJA IZ RUMUNIJE U POSETI BOLJEVCU

BOLJEVAC-Nakon posete predsednika opštine Boljevac rumunskom gradu Mioveni, delegacija iz ovog grada je boravila u trodnevnoj poseti Boljevcu, u cilju uspostavljanja dugoročne saradnje.

– Ideja je da mi kao višenacionalna sredina, u kojoj živi stanovništvo vlaškog porekla, uspostavimo saradnju pre svega na planu razmene kulturnih sadržaja i da se ta saradnja vremenom razvija i u drugim oblastima, pa i na ekonomskom planu, s obzirom da je Mioveni centar automobilske industrije gde se proizvodi „Dačia“, a mi imamo izuzetno respektabilnu fabriku poljoprivredne mehanizacije „Agromehanika“, koja sedamdeset procenata svoje proizvodnje plasira na strana tržišta, a između ostalog i na tržište Rumunije, istakao je Nebojša Marjanović.

Više

ODBORNICI IZMEĐU SVOG SELA I POLITIČKE STRANKE

Bor:“Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave“(7)

BOR -Ne samo saveti, između žitelja sela i lokalne samouprave nalaze se i odbornici iz tih sredina u Skupštini opštine (SO) Bor. Odbornike, međutim, ne biraju sami meštani sela, njih biraju političke stranke, pa, praktično, u najvećem broju slučaja oni strankama i polažu račune, a ne svojim komišijama. Da li to tako treba da bude?

Početkom ovog milenijuma, SO Bor je odlučila da borj odbornika smanji sa 47 na 35. Pa, iako se broj stanovnika naše opštine permanentno smanjuje, taj “deficit“ u broju odbornika političke strenke su “prelomile“ preko borskih sela. Ako smo dobro izbrojali, u SO Bor ima svega šest odbornika sa sela. Proporcionalno broju stanovnika koji žive u samom gradu i u selima, broj odbornika sa sela trebao bi da bude bar duplo veći.

Više

VELIKO INTERESOVANJE ZA VOĆARSTVO

KNJAŽEVAC-Odluka o raspodeli sredstava iz budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede, namenjenih ovčarstvu, kozarstvu i voćarstvu bila jedna od najznačajnijih tema 47. sednice Opštinskog veća u Knjaževcu. Većnici su se saglasili i sa planom zimske službe, kao i sa tekstom konkursa za idejno arhitektonsko – urbanističko rešenje pešačkog mosta preko Svrljiškog Timoka kod Doma kulture.

Više

NASTAVLJEN TREND DOMAĆINSKOG POSLOVANJA

KLADOVO- Na sednici SO Kladovo odbornici su usvojili Izveštaj o realizaciji budžeta opštine Kladovo za  devet meseci  ove godine. Budžetski prihodi iznose 428,8 miliona dinara  i realizovani su sa 56 odsto od plana, dok su rashodi  368,8 milona  dinara, odnosno 45,5 odsto od plana tako da je zabeležen suficit od 60 miliona dinara.

Više

SUFICIT 166 MILIONA DINARA

Sednica SO BorBOR- Među najznačajnijim predlozima odluka koje su se našle na 31. sednici Skupštine opštine Bor, bile su izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova, kadrovske promene u JKP „Vodovod“ i Turističkoj organizaciji Bor, kao i usvajanje izveštaja o izvršenju budžeta opštine Bor za period januar-jun 2017. godine .

Dosadašnjeg v.d. direktora u JKP „Vodovod“ Sašu Mladenovića, zameniće Goran Panić, dok će funkciju v.d. direktora u borskoj Turističkoj organizaciji umesto Aleksndre Stojanović Čulinović, obavljati Mirjana Marić. Odbornici lokalnog parlamenta su u višečasovnom zasedanju usvojili svih pedeset predloga odlika, koliko se našlo na ovonedeljnoj sednici SO Bor.

Više

BOŠKO NIČIĆ:NA MLADIMA ZAJEČAR OSTAJE

Zaječar-Transparentnost, rekonstrukcija putne infrastrukture, očuvanje sela i vraćanje mladih u Zaječar-biće prioriteti gradske vlasti. Projekti regionalne saradnje i povezivanje potencijala gradova i opština Timočke Krajine omogućiće dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, rekao je u intervjuu za “Timočke“ Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Već ste bili prvi čovek grada i dosta toga je urađeno u Zaječaru. Ponovo ste preuzeli vlast, ali i ogromne dugove. Da li hronološki možete napraviti  “prelet“ iznad Zaječara deceniju unazad?

Više

DOBRA NAPLATA IZVORNIH PRIHODA

MAJDANPEK- Novembarska sednica Opštinskog veća u Majdanpeku održana početkom ove nedelje protekla je u znaku priprema za narednu sednicu opštinskog parlamenta koji bi o većini razmotrenih pitanja trebalo da donese konačnu odluku. Sa dnevnog reda izostao je predlog projekta javno-privatnog partnerstva za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti rekonstrukcije, zamene i izgradnje LED svetiljki, održavanja i upravljanja sistemom javne rasvete na teritoriji opštine, uz procenu da u ovom trenutku to nije prioritet.

Većnici su usvojili Nacrt odluke o održavanju zgrada i spoljnog izgleda zgrada, načinu sufinansiranja aktivnosti na unapeđenju svojstava stambenih i stambeno poslovnih zgrada na području opštine, obrazlažući to zakonskim rešenjima i potrebom sufinansiranja aktivnosti na unapređenju svojstava stambenih zgrada, radi unapređenja i očuvanja vrednosti stambenog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu i racionalno korišćenje resursa.

Više

ZA DEVET MESECI SUFICIT 60 MILIONA DINARA

KLADOVO-Na 41. sednici Opštinskog veća u Kladovu jednoglasno je usvojen Izveštaj o izvršenju  budžeta opštine Kladovo za period januar – septembar  tekuće godine. Budžetski prihodi iznose 428,8 miliona dinara i realizovani su sa 56 odsto od plana, dok su rashodi  368,8 milona dinara, odnosno  45,5 odsto od plana tako da je zabeležen suficit od 60 miliona dinara.

-Za razliku od drugih sredina mi smo se prilagodili sistemu racionalnog i domaćinskog poslovanja.Višak srestava usmerićemo ka rešavanju infrastrukturnih projekata koji će doprineti boljem životu svih građana u opštini Kladovo- naglasio je Radisav Čučulanović, predsednik te podunavske opštine.

Više

NIČIĆ: U TIMOČKOJ KRAJINI VIŠE NEĆE BITI PRITISAKA NA BIRAČE

Na predstojećim lokalnim izborima u Negotinu Srpska napredna stranka(SNS) će sigurno pobediti, ali će ’’malo biti čupavo’’ u Boru i Majdanpeku-Predizborne kampanje će biti bez pritisaka na birače i SNS će nastojati, kao najveća politička stranka u Srbiji, da do poverenja građana dođe kvalitetom svog programa-Za najviše šest meseci  u Timočkoj Krajini neće više biti poverenika i povereništava SNS-a, već će biti izabrani legitimni organi stranke-izjavio je za ’’Borski problem’’ Boško Ničić, koordinator SNS-a za Timočku Krajinu. Više