Category: POLITIKA

BLIŽE GRAĐANIMA

KNJAŽEVAC-Opštinsko veće Knjaževca svoju 70. sednicu održalo je u Kalni, u prostorijama Doma penzionera. Bila je to prilika da se, pored tačaka predviđenih dnevnim redom, pozabave i potrebama stanovnika ovog dela knjaževačke opštine.

Bliže građanima, tako je predsednik opštine opisao odluku da 70. zasedanje Opštinskog veća, iz Knjaževca preseli tridesetak kilometara dalje – u Kalnu.

“Cilj, zadatak i tema  izmeštanja sednice Opštinskog veća iz zgrade Opštinske uprave u Knjaževcu je upravo da se približimo svim stanovnicima opštine, da čujemo njihove probleme, da im pružimo priliku da sa nama razgovaraju,“ kazao je Milan Đokić.

Prva stanica većnika u Kalni bila je Osnovna škola “Dubrava“, u kojoj će, kako se čulo veoma brzo, na inicijativu roditelja, biti opremljen prostor za odeljenje Predškolske ustanove, za prihvat četrnaestoro mališana, uzrasta od dve do šest godina iz svih staroplaninskih sela.

Više

RASPISANI KONKURSI ZA SUBVENCIJE U STOČARSTVU I VOĆARSTVU

KNJAŽEVAC-U Knjaževcu je održana 69. sednica Opštinskog veća. Razgovaralo se o godišnjem programu uređenja, zaštite i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i konkursima za subvenicije u ovčarstvu, kozartvu, kao i za podizanje višegodišnjih zasada voća. Opština će za sve zainteresovane organizovati 16. maja posetu Novosadskom sajmu poljoprivrede.

Novi konkursi, kojima će se iz budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede podsticati razvoj stočasrstva i voćarstva, bili su u fokusu 69. sednice Opštinskog veća. Konkursi su raspisani i poljoprivrednici na njih treba da se jave do prvog, odnosno do 15. juna, kazao je pomoćnik predsednika opštine Marko Stojanović:

Više

USVOJEN PROGRAM RAZVOJA TURIZMA

NEGOTIN – Odbornici Skupštine opštine Negotin, njih 41, na trećoj po redu sednici lokalnog parlamenta, usvojili su niz odluka i rešenja iz domena svog rada. Većinom glasova usvojena je odluka o izmeni odluke o javnim parkiralištima kojom bi ubuduće trebalo da bude regulisana prodaja polovnih automobila, bostana i kupusa na parking prostoru kod Zelene pijace, što do sada nije bio slučaj.

Odbornici su većinom glasova usvojili prošlogodišnje izveštaje o radu sa finansijskim poslovanjem Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Muzeja Krajine, Istorijskog arhiva, Centra za socijalni rad i Turističke organizacije opštine Negotin, koje su obrazložili direktori ovih ustanova.

Više

OPŠTINA BOR 10. APRILA DOBIJA NOVO RUKOVODSTVO

BOR-Za 10. april zakazana je konstitutivna sednica Skupstine opštine Bor, na kojoj će biti potvrđeni mandati odbornicima i izabrano novo opštinsko rukovodstvo. Pored izbora predsednika skupštine, njegovog zamenika i sekretara Skupštine opštine Bor, biće izabran predsednik opštine i njegov zamenik, kao i članovi Opštinskog veća. Nakon redovnih lokalnih izbora, koji su u Boru održani 4. marta, sednicu je u zakonom, predviđenom roku, sazvao dosadašnji predsednik Skupštine opštine Bor, Vidoje Adamović, dok će njome predsedavati Branislav Mihajlović, kao najstariji odbornik.

Više

VELIČKOVIĆ PONOVO PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN

NEGOTIN-Vladimir Veličković, poverenik negotinskih naprednjaka izabran je na konstitutivnoj sednici za predsednika opštine Negotin, a mr Milan Uruković, lider ovdašnjih socijalista za predsednika Skupštine opštine. Sednici su prisustvovala 44 odbornika.

Izbor Vladimira Veličkovića, diplomiranog pedagoga fizičke kulture podržala su svojim glasovima 34 odbornika, dok je za njegovog zamenika izabrana Merlina Selenić (SNS), diplomirani ekonomista, za koju je glasalo 35 od 44 odbornika, koliko je prisustvovalo konstitutivnoj sednici.

Više

USVOJENI POČETNI LIKVIDACIONI BILANSI

ZAJEČAR-U Zaječaru je održana 11. po redu Skupština grada Zaječara. Na dnevnom redu našlo se ukupno 14 tačaka.

Pored tačaka koje su ranije bile planiran,e dnevni red je dopunjen sa još sedam tačaka. Odbornici su odlučivali o pretresu Predloga Rešenja o usvajanju početnog likvidacionog bilansa Ustanove Centar za kulturu i turizam “CEKIT” u likvidaciji Zaječar, pretres Predloga Rešenja o usvajanju početnog likvidacionog bilansa Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” u likvidaciji Zaječar, pretres Predloga Rešenja o davanju saglasnosti na Statut Javnog komunalnog preduzeća “Timok-održavanje” Zaječar i pretres Predloga Rešenja o davanju saglasnoti JKP “Higijena “ Zaječar na cene grobljanskih usluga.

Više

POVEREN PRIVREMENI PREVOZ PUTNIKA

BOR-Iako su se na dnevnom redu ovonedeljne, prve sednice lokalnog parlamenta u ovoj godini, našle samo tri tačke, među odbornicima vladajuće većine i opozicije  vođena je dvočasovna žustra rasprava.

Većinom glasova usvojen je Predlog Odluke o privremenom poveravanju prevoza putnika na gradskim i prigradskim linijama na teritoriji opštine Bor. Preduzeću Bortravel,  koje je i do sada obavljalo prevoz, biće poveren ovaj posao do okončanja tendera. Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić naglasio je da je lokalna samouprava po zakonu dužna da obezbedi minimum prevoza i da je razlog kašnjenja raspisivanja javne nabavke isključivo tehničke prirode, dok su odbornici opozicije tražili detaljnije obrazloženje i oštro kritikovali kašnjenje nabavke i  pozvali nadležne na odgovornost.

Više

POSKUPELO IZNOŠENJE SMEĆA

KLADOVO-Na 44. sednici Opštinskog veća u Kladovu jednoglasno je usvojen Plan rada i aktivnosti i Program poslovanja „JP „Jedinstvo“ za 2018. godinu. Podršku većnika dobio je i Program poslovanja JP “ Komunalac“ za sledeću godinu kao i zahtev za povećanje cene usluga za iznošenje smeća za 7,5 odsto, tako da će vlasnici stanova i domaćinstava mesečno izdvajati 4,9 dinara po metru kvadratnom. Dokumenti su važni za nesmetano funkcionisanje  u narednoj godini preduzeća čiji je osnivač lokalna samopurava. Plan rada i aktivnosti JP “ Jedinstvo“ koje se bavi proizvodnjom  i distribucijom vode za piće sadrži i poboljšanje vodosnabdevanja u naselju Podvrška.

Više

USVOJEN BUDŽET ZA NAREDNU GODINU

BOLJEVAC -Odbornici Skupštine opštine Boljevac su na sednici održanoj protekle nedelje usvojili Odluku o budžetu za 2018. godinu, koji je projektovan na 538 miliona dinara.

Više

VEĆE O PROGRAMIMA PREDUZEĆA I USTANOVA

KNJAŽEVAC-U Knjaževcu je održana 53. sednica Opštinskog veća. Usvojeni su programi rada javnih preduzeća i ustanova za 2018. godinu.

Više

BUDŽET ZA 2018. RAZVOJNI I SOCIJALNI

SOKOBANJA-Predhodne nedelje održana je 24. sednica Skupštine opštine Sokobanja. Na dnevnom redu našlo se 40 tačaka. Odbornici su većinom glasova usvojili sve tačke dnevnog reda. Pored usvajanja programa rada Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ i  Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja i usklađivanja statuta ovih dveju ustanova  sa zakonom i potrebama lokalne samouprave kao i niz tačaka vezanih za rad Javnog komunalnog preduzeća „Napredak“ i Javnog preduzeća „Zelenilo“. Sigurno da je najbitnija tačka ove sednice bila, razmatranje i donošenje odluke o budžetu opštine Sokobanja.

Više

ZAJEDNIČKA MISIJA SRBIJE I ALŽIRA NA ČUVANJU TEKOVINA

NEGOTIN – Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub otvorio je nedavno u galeriji Mokranjčeve rodne kuće izložbu “Srpsko vojno groblje Deli Ibrahim”. Reč je o fotografijama groblja u Alžiru na kome počivaju posmrtni ostaci 324 pripadnika srpske vojske, stradalih od 1916. do 1919.

-Srpski narod je dao veliki doprinos alžirskom tokom njegove borbe za nacionalno oslobođenje. U toj borbi je aktivni učesnik bio i fotograf Stevan Labudović, čije fotografije danas imamo priliku da gledamo, a koji se borio sa alžirskom vojskom. Treba odati duboko priznanje tom čoveku, bilo da je reč o srpskom groblju u Alžiru ili o fotografijama koje je on snimao tokom rata u Alžiru, koje su svedočanstvo o tom dubokom prijateljstvu – istakao je ambasador Abdelhamid Šebšub.

Više

JAVNA PREDUZEĆA BEZ GUBITAKA, ALI I DALJE SA SUBVENCIJAMA

MAJDANPEK- Ovonedeljna sednica Opštinskog veća u Majdanpeku, protekla je u znaku priprema za već zakazanu sednicu Skupštine opštine, na kojoj bi više pitanja o kojima se raspravljalo trebalo da dobije konačan epilog, a tako i niz onih od kojih najdirektnije zavisi i najvažniji planski dokument, budžet opštine za narednu godinu.

Više

PRVI KORAK U REKONSTRUKCIJI MREŽE JAVNE RASVETE

KLADOVO – Na sednici lokalnog parlamenta  podršku odbornika dobio je predlog Odluke  o pokretanju postupka  za realizaciju javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju  mreže javne rasvete u opštini Kladovo.To podrazumeva da klasičan sistem osvetljenja zamene  led diode.

– Kompletnom rekonstrukcijom  rasvete biće obuhvaćani  grad i sva naselja u opštini Kladovo. Led diode troše za šest puta manje energije, vek trajanja im je znatno duži, a održavanje je znatno jeftinije.Odlukom smo otvorili proceduru za izbor konsultanta,  što je preduslov da  se objavi tender za najpovoljnijeg  ponuđača iz te oblasti- objasnio je  Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

Više