Category: POLITIKA

VELIČKOVIĆ: (NE)OPOZIVA OSTAVKA

’’Vladimir Veličković, aktuelni predsednik opštine Negotin, podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, navodno da bi se 24.decembra održali lokalni izbori. Neopoziva ostavka prvog čoveka Negotina uredno je zavedena na opštinskoj pisarnici, ali zvanično saopštenje o tome nije dao ni jedan od opštinskih funkcionera’’, objavio je u petak, 13. oktobra, Eastside, portal Negotinske Krajine. Više

ŠKOLUJEMO KADROVE KOJE TRAŽI PRIVREDA

Nebojša Marjanović,predsednik opštine Boljevac za „Timočke“

Nijedna od opština Zaječarskog okruga nije bliža Koridoru 10 od samog Boljevca, te zbog toga smatram da imamo znatno veći broj investicija u odnosu na druge gradove u okruženju, ali isto tako mislim da je to i naša zajednička šansa  za regionalne projekte kazao je u intervju za nedeljnik „Timočke“ Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

Šta je realizovano od planiranog u 2017. godini?

Više

OBRAZOVANJE: KOSA, TANKA, USPRAVNA, DEBELA

Borski okrug: “Naša mladost, tuđa radost“ (14)

BORSKI OKRUG -’’Dakle, šta je problem sa školom na svim nivoima?  Govorim o tome da paradigma obrazovnog procesa pretpostavlja sistematsko prenošenje znanja. Nastavnici su bogovi koji imaju činjenice. Vi dođete u prvi razred osnovne, kako je to ono bilo: kosa, tanka, uspravna, debela, pa tako dalje, kako se to učilo u moje vreme’’, rekla je, pored ostalog, prof. dr Srbijanka Turajlić, na tribini ’’Pisma iz Evrope-pitanje za društvo i odgovori iz obrazovanja’’, održanoj početkom oktobra u Boru.

Turajlićeva je iz svog ugla i ogromnog iskustva pokušala da opiše obrazovni sistema kod nas i u svetu, ukaže na naš loš obrazovni sistem i školovanje mladih ljudi za tržište rada, a ne za potrebe privrede i društva u celini.

’’Ali nažalost, gledala sam bukvar. Tako se to i danas uči. Pri tome, u te iste prve razrede na kosu, tanku, uspravnu, debelu se uvode klinci koji su digitalni domoroci, koji od svoje treće godine drže mobilne telefone gde su sve informacije dostupne i oni ih pronalaze potpuno haotično.’’

Više

MAKSIMALNO DOBRO- ZA MAKSIMALNI BROJ LJUDI?!

Bor:“Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave“(1)

U vreme sve učestalijih priča o potrebi obnove sela koju kao po pravilu prate stalna deagrarizacija ruralnih područja i nazaustavljiv odlazak mladih u gradove, potrebno je postaviti pitanje uloge i značaja mesnih zajednica u kreiranju i vođenju razvojne i održive politike na selima, odnosno pitanje mogućnosti stvaranja ili još bolje rečeno obnove komunikacionog sistema koji bi spuštanjem nivoa odlučivanja i odgovornosti na nivo bliži građanima, kao korisnicima usluga, jedini mogao da doprinese ostvarenju večitog političkog ideala: maksimalnog dobra za maksimalni broj ljudi.

Ovo pitanje na značaju dobija samom činjenicom da su tokom poslednjih decenija, prateći tok opšte centralizacije, ali ne i decentralizacije Srbije, mesne zajednice izgubile gotovo sve svoje nadležnosti i imovinu što se naročito negativno odrazilo na seoske sredine kojima su upravo mesne zajednice bile i ostale prva i neretko jedina veza sa širom društvenom političkom zajednicom.

Više

SAOPŠTENJE POVODOM INICIJATIVE „MLADI U CENTRU“

Bor-Opštinsko veće opštine Bor, povodom predatih 5.500 potpisa podrške za osnivanje Omladinskog centra od strane borske organizacije „Mladi u centru“, kako je preneo i naš portal, izdalo je saopštenje koje u celosti prenosimo:

Inicijativa “Mladi u centru“ pokrenuta od strane udruženja građana „Srbija u pokretu“ u kojoj se traži osnivanje Omladinskog centra podneta je Opštini Bor  u četvrtak, 5. oktobra.

Više

ZAMENJENO 175 IVIČNJAKA

KLADOVO-U delu ulice 22. septembra u Kladovu, od raskrsnice sa Obilićevom do skretanja ka Domu zdravlja, u dužini od 110 metara zamenjeni su betonski ivičnjaci. Na toj deonici postavljeno je novih 175 graničnika zelenih površina. Radovi na rekonstrukciji ivičnjaka povereni su zaposlenima u JP “ Komunalac“.

Više

VEĆE O ŠKOLAMA I POLJOPRIVREDI

KNJAŽEVAC-U Knjaževcu je održana 41. sednica Opštinskog veća. Razgovaralo se o pripremljenosti tri osnovne škole za rad u ovoj školskoj godini, nedostajućim kapacitetima u Predškoskoj ustanovi “Bajka“, ali i o konkursima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Više

U OPŠTINSKOJ UPRAVI BEZ PREKOBROJNIH

MAJDANPEK- Septembarska i 52.redovna sednica Opštinskog veća u Majdanpeku, održana prošlog petka,poslednjeg radnog dana u mesecu,  bila je prilika da se na dnevnom redu nađe niz aktuelnih pitanja, a pored ostalog  i predlog odluke o izmenama  budžetskog fonda  za zaštitu životne sredine, dok će se Nacrt rešenja o izmenama cena usluga JKP „Donji Milanovac“ pred članovima Opštinskog veća naći na narednoj sednici posle 15-todnevnog objavljivanja na oglasnoj tabli i sajtu opštine.

Više

U NOVU GREJNU SEZONU SPREMNIJE NEGO PROŠLE GODINE

MAJDANPEK- U Gradskoj toplani u Majdanpeku pripreme za predstojeću grejnu sezonu su u punom jeku. Radi se ubrzano i predviđeni radovi privode kraju, pa tako i remont glavnog kotla kako bi se spremnije nego prošle godine startovalo, a stabilno i kvalitetno grejanje obezbeđivalo tokom čitave sezone.

Više

NOVA VOZILA ZA POLICIJSKU STANICU U KNJAŽEVCU

KNJAŽEVAC-Policijska uprava u Zaječaru dobila je 16 novih automobila marke “škoda“. Deo voznog parka namenjen je i Policijskoj stanici u Knjaževcu.

Službena vozila koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova isporučilo policijskim upravama, doprineće efikasnijem radu policijskih službenika, a time i  većoj bezbednosti građana i imovine,  kazala je Milena Božić Milić, portparol PU Zaječar.

Više

SAMO DA I VREME POSLUŽI

MAJDANPEK- Po svemu sudeći ovu jesen na području opštine Majdanpek obeležiće brojni infrastrukturni radovi u Majdanpeku, Donjem Milanovcu, Rudnoj glavi i Jasikovu, jer, tek ovih dana stvoreni su uslovi da se krene u realizaciju planova po kojima bi više ulica trebalo da se sanira i rekonstruiše, a u Donjem Milanovcu i intenzivno radi na zameni 4.500 metara azbestnih cevi u mreži gradskog vodovoda.

Više

MILIKIĆ: OPŠTINSKA UPRAVA ’’NE STANUJE OVDE’’!

Ovakva Opštinska uprava(OU) ni u kom slučaju nije servis građana i građani su uskraćeni za mnoga svoja prava, pa slobodno mogu reći i diskriminisani, jer su uskraćeni za mnoge odgovore koje je OU dužna da ima da. To mora pod hitno da se promeni. OU postoji zbog građana Bora, a ne građani Bora zbog OU i nečije namere da se zadovolji samo time da prima platu i ne radi posao koji mu je poveren. Posao za koji ga plaćaju upravo ti građani Bora-izjavio je za sajt timocke.rs Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor i dodao: Više

IZDATO 710 REŠENJA

KLADOVO-Od početka primene novog zakona Opštinska uprava  Kladovo izdala je 703 rešenja o Ozakonjenju objekata. Na osnovu podataka koje su evidentirale popisne komisije na području opštine Kladovo popisano je 13.919 objekata. Reč je o stambenim jedinicama, pomoćnim, ekonomskim poslovnim, komercijalnim i ostalim objektima.

Više

CRVENI KRST SKINUT S DNEVNOG REDA

Knjaževac-Na sednici Opštinskog veća razmatran je, ali ne i usvojen Izveštaj o radu Crvenog krsta Knjaževac u prošloj godini. Osnovne zamerke većnika su da se radi o suvoparnom dokumentu bez jasnih i razumljivih brojki i podataka o aktivnostima organizacije.

Više